Villmarkangrep har som regel tragisk utfall

En fullvoksen villmark (ferus vermiculus) er som regel gul eller oransje, den kan måle opptil 15 centimeter og er et majestetisk syn der du kan få øye på den i solnedgangen. Jakt på villmark er generelt tillatt i jaktsesongen, men en ekte villmarkens venn vil tenke seg om både to og tre ganger før han rykker ved naturens balanse og velger seg som regel ut et skadd individ som har kommet vekk fra flokken. Disse tar seg uansett like flott ut over peishyllen ferdig utstoppet.

FormeringRediger

Villmark formerer seg ved celledeling. Det vil si at den kvitter seg med sin bedre halvdel. Begge halvdelene utvikler seg så til fjortiser (puppestadiet) før de igjen er å betrakte som selvstendige individer med hår under armene og andre steder.

TemmingRediger

Temming av villmark frarådes. Naturen er lunefull og mang en optimistisk marktemmer har latt seg lure av en mark som tilsynelatende er harmløs og som i neste øyeblikk gjør kål på hele fruktfatet. Det ser kanskje lekende lett ut når Lars Monsen gjør det på film men du skal huske at han har årevis med erfaring samt et legeteam stående parat.

BruksområderRediger

Vi mennesker bruker villmarken til en rekke ting. Den egner seg utmerket som agn ved fisking. Innen jordbruket har man benyttet villmark til resirkulering av brukt jord, pløying av mindre arealer samt setting av småpoteter. Til sistnevnte har det tradisjonelt vært brukt spesielt seletøy, men dette er dessverre en teknikk som de færreste småbrukere behersker idag.

Naturens gangRediger

Når villmarken dør er det ikke stort å skrive hjem om. Av jord er den kommet, og av jord skal den en gang gjenoppstå i all sin prakt.