Termostat

Termostat (latin: termo = bruker, stat = strøm)

Elektronisk eller elektromekanisk innretning som først så dagens lys på 1200-tallet men som ikke slo særlig godt an før elektrisiteten ble oppdaget av Benjamin Franklin på 1700-tallet. Når Thomas Edison sent på 1800-tallet oppfant lyspæren så termostaten elektrisk lys og ble nesten umiddelbart en kjempesuksess. Allerede på midten av 1900-tallet begynte vi å ta den i bruk her hjemme og optimistiske anslag tyder på at kvinner vil forstå hvordan den egentlig fungerer i løpet av 3000-tallet.


Alminnelig brukRediger

Først og fremst er denne innretningen et kommunikasjonspunkt for følelser.

 
Anbefalt innstilling ved varmt vær

Dersom man sliter med å tenke fordi temperaturen nærmer seg smeltepunktet for furu, svetten renner i så store strømmer at det er vanskelig å gå og man kan steke koteletter rett på kjøkkenbenken kan man fortelle dette til termostaten ved å anbringe termostatens følelsesindikator til 0°C.

 
Anbefalt innstilling ved kaldt vær

Dersom man derimot opplever at dynen har frosset fast til madrassen (og eventuelt bena), vannrørene i kjelleren har sprukket og det ligger store issvuller opp mot veggene i spisestuen så kan man fortelle dette til termostaten ved å anbringe følelsesindikatoren tilbake til 45°C (eller gjerne mer). I mange tilfeller har dette vist seg å reparere både vann- og frostskader, en kjekk måte å spare penger.


Regelbasert programmeringslogikkRediger

Termostaten er tilkoplet strømnettet og bruker derfor strøm i henhold til et innviklet sett med binære regler. Vi må advare mot svært kompliserte tekniske forklaringer her, så vanlige folk anbefales på det sterkeste å hoppe over dette avsnittet.

  • Det er kaldt nok → Termostaten skrur seg på → Bruker strøm
  • Det er varmt nok → Termostaten skrur seg av → Bruker ikke strøm

Nå er det ikke nødvendig for menigmann å sette seg inn i disse reglene, de er først og fremst beregnet på vitenskapsfolk, ingeniører og filosofikere. Det eneste du normalt trenger å vite er at termostaten som hovedregel skal være av for ikke å bruke strøm.

Ting som bruker strømRediger

 
Dobbel termostat for både varmt og kaldt vær - NB! Kun for profesjonelle

Termostaten bruker strøm. Ting som bruker strøm bidrar til store mengder forurensning, ved at fornybare energikilder genererer strøm som selges billig til sentraleuropa via et overføringsnett betalt av norske skattebetalere, som medfører at vannmagasinene går tomme slik at vi må kjøpe dyr strøm fra sentraleuropa som er produsert ved å brenne kull som de har spart ved å kjøpe billig strøm. Dette lønner seg i det lange løp fordi markedet er villig til å betale mer for ren kraft.

Det er derfor viktig at vi er miljøbevisste og kjøper termostater for å begrense strømforbruket. Før i tiden var det kanskje akseptabelt å ha det så varmt inne at man kunne sitte i sitt eget hus og drikke vann, men i vår tid bør dette privilegiet være forbeholdt de som bor i varmere deler av verden. Ta ansvar og husk; det er nesten like mye vann i en isbit.