Svovel, også kalt stinkpulver eller fyrstikkstoff, er et grunnstoff (trur vi) med atomnummer 16 (hva nå enn det betyr).

HistorieRediger

Svovel ble oppdaget for 4523,1 år siden, det 23. april da den gambiske filosofen Ngolo Mbetsemba datt nedi en vulkan. Han fikk heldigvis tak i en stein nedi vulkanen, og klarte å hale seg opp. Han la tilfeldigvis merke til et brunt stoff som lukter råtne egg inni vulkanen. Han gikk ned til de andre afrikanerne og sa med disse ordene: Mbulu ngu muyiki mbabme ulumbu ya Swovulu. Dette kan oversettes til: Med disse ordene sier jeg at jeg har funnet et nytt stoff i vulkanen, og det kaller jeg Swovulu. Ingen trudde på ham. De trudde han løy, og så kastet de mannen i vulkanen. Denne gangen døde ham. Men røyken som steg opp fra vulkanen var spesiell: Det luktet råtne egg! Da skjønte alle at Ngolo hadde rett, men for sent.

Etymologi )hvor navnet kommer fra)Rediger

Navnet "svovel" kommer av afrikansk "Swovulu", som betyr "brun stinkende gørr fra vulkaner". Det er også hevdet å komme fra Urupukisk, et gresk språk. De tror det er navnet "svolos", som betyr "fordervet drue". Det er ikke usansynlig, da ansiktet ser litt ut som en drue etter intak av svovel.

Kjemiske egenskaperRediger

Svovel har den kjemiske egenskapen å lukte ekkelt. Det er et barnslig grunnstoff, siden alle 5 isotopene (nei, det er ikke det samme som isopor) er barnslige. Dette bevises ved at svovelforbindelser lukter ekkelt og barnslige, og da er det et barnslig grunnstoff. Vi kjenner bare til ett annet barnslig grunnstoff, nemlig ufsosium.

Svovel ser ut som brunsukker, men du kan jo prøve å smake på det. Hvis du er dum nok til å smake på et stoff som stinker og som er giftig, trenger ikke verden deg. Uansett, la oss se for oss at du virkelig har smakt på svovel (som fyrstikker). Her ser du hva som skjer hvis du smaker på svovel:

  • Diaré med særdeles ekkel lukt.
  • Hallusinasjoner som innebærer ost og Ole Brom.
  • Død.

Nå, når du er ferdig med å lese denne listen, skal vi se litt på de barnslige isotopene.

IsotoperRediger

Svovel har 5 stinkende isotoper, dvs. at hele svovelet er barnslig. Den minst barnslige isotopen er b2s, med 9,5 på barnslighetsskalaen. Så hvis du ser dette isotopet, vet du at det er minst barnslig.

ForekomstRediger

Svovel forekommer på fyrstikker og i valkaner. Det forekommer også i magen som stinkende forbindelser og i fyrverkeri. Jeg anbefaler at du ikke støter på dette barnslige grunnstoffet, da det kan medføre de overnevnte konsekvensene. Svovel forekommer overalt der du ikke vil ha det, for eksempel vann, hunden din, og i apen din. Det er med andre ord overalt! Men mest av alt forekommer det i Wikipedia, det skaper stanken på nettstedet. Så ikke oppsøk Wikipedia hvis du ikke vil komme deg unna svovel!

AnvendelseRediger

Svovel blir brukt til å skape stank, å lage fyrverkeri og som narkotika. Hvis du blander svovel og nitrogen, for du svovelnitrat (SN), som er et mye brukt narkotika. Det gir deg glede og selvtillit, og en forestilling om at du er din onkel, nemlig Ole Brom. Nå sier du kanskje at onkelen din er død, eller at han ikke er Ole Brom, men det er lite sansynlig. Onkelen din er mest sansynlig fra Hundremeterskogen.

Periodesystemet
H   He
Li Be   B C N O F Ne
Na Mg   Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc   Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br Kr
Rb Sr Y   Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
Ch


Liste over grunnstoffer