Forskjell mellom versjoner av «Aukra»

2 671 byte lagt til ,  9. nov. 2019 kl. 17:00
ingen redigeringsforklaring
m (Eldre rev)
{{Sitat|Hallo Averøy!|[[Forvirret rockeband]] på konsert på Aukra}}
 
'''Aukra''' er en øy og kommune vest for [[Molde]]. Kommunen er berømt med sitt gassanlegg [[Ormen Slange]] som lager [[gass]] og [[pølse]] til alle de bensinfilialene ([[Statoil]], [[Shell]], [[Esso]]...). Aukra har dermed fått flere millioner fra StatoilShell til å forbedre kapasiteten på øya: Snart kommer det motorvei fra Sætervik til Småge! Kommunestyret ligger i [[Oslo]] ved den [[Tyskland|tyske]] ambassaden som kun er åpen [[onsdag]].
 
==Historikk==
*Det var helt til 1940 at øya har vært øde. Trolig ble øya oppdaget først av [[Sverige|Svenskene]] men de var for dumme til å bygge hus og de gikk tibaketilbake til hjemmelandethjemlandet. <br>Da ble Aukra oppdaget av romerne som ikke hadde en eneste peiling om at det fantes [[vinter]]: Det ble for kaldt til dem og de flyttet igjen fra øya.
*I 1961 bygget flere Sunnmøringersunnmøringer hus som feriested i på Aukra.
*I 1980 ble [[synagoge]]n og [[moské]]en nedlagt etter en voldsom krig mellom [[kristendom|kristne]], [[jødene]] og [[Islam|muslimene]]. <br>Kirken ble bygget.
*1981: Kirka gikk opp i flammene etter en misforståelse mellom fuktsikringsmiddel og [[bensin]].
*1988: Aukra får ferje i strekningen Småge-Orten-Finnøy-Sandøy-Ona-Ålesund, og Aukra-Hollingen blir nedlagt. Året etter oppdager befolkningen at de lager litt av en omvei til næreste byen [[Molde]] og opprettetgjenopprettet fergestrekningen Aukra-Hollingsholm igjen.
*1992: Aud Stork blir [[ordfører]].
*1997: Krig mellom Soltun, Hyttetun og Strandtun.
*2007,5: Stork mistet populariteten og Bernard Reichsfyhrer tar makten.
*2008: Aukra, Sandøy, Midsund, Fræna og [[Molde]] kommune klager at de sitter i en forferdelig gasslukt pga. masseproduksjon av ormer; det kommer protest og Per Gundleik Hvassdal går i sultestreik.<br>Også Molde lufthavn, Årø, sier i den lokale avisa Romsdals Budstikke at det bør bli slutt med gassanlegget fordi de har ingen kunder igjen siden et [[fly]] kræsjet på fakkeltårnet ved Ormen da det skulle lande.
*2008,5: Det viser seg at det ikkeverken er ormer eller pølser som produseres på anlegget, men gass.
*2009: Gassanlegget er fortsatt i drift, etter pålegg fra ordfører Bernard Reichsfyhrer. Han mener at det er viktigere at kommunen tjener peng,penger enn at forvillede fly bommer på flyplassen i Molde. Norske Shell puster lettet ut over avgjørelsen, da det er investert litt over 100 milliarder kroner på anlegget.
*2010: Per Gundleik Hvassdal vil dø pga. sultestreiken.
*2013: Bredbånd kommer helt til Sætervik, til då burde man koble til i Bud.
 
===Sæter(vik)===
Her finnes det merflere siktagransitkagran enn mennesker, så trivelig er det nokså ikke her. Snuplassen er nesten den eneste gøyale plassen som finnes, fordi her kan det driftes!
 
==Motorveien==
 
===M/F «Ivar Aasen»===
Til slutt2010-tallet fikk Aukra endelig en ferge kalt [[Ivar Aasen]]. Ivar Aasen sa vitterlig på sitt dødsleie at hvis et skip skulle noengang oppkalles etter ham, så skulle det ihvertfall ikke lages deilige sveler ombord der. Folket på Aukra ble sint, og som en hevn på utsagnet, så bestemte ordføreren i kommunen at målformen skal heretter være på bokmål.
 
===M/F «Eira»===
Aukras siste faste ferje tjente tidligere på sambandet Sølsnes-Åfarnes, men måtte vikariere neste hver uke fordi mannskapet på «Ivar Aasen» gjorde overfartene litt for harry. Etter å ha lagt til kais på Solholmen istedenfor Hollingsholmen flere ganger på rad, klarte styrmann å havarere Aukra ferjekai. Reparasjonskostnader på 20 millioner kroner var dråpen for ferjeselskapet Fjord1. Selskapet løste problemet ved å erstatte «Ivar Aasen» med «Eira». «Ivar Aasen» ble heretter flyttet til Seivika-Tømmervåg på Nordmøre. Det sies at styrmann på «Ivar Aasen» var så full en dag at passasjerene fant ut at de hadde lagt til kais ved Tórshavn på Færøyene istedenfor Seivika (som ligger nær Kristiansund).
 
==Framtid==
===Fastlandforbindelse===
Etter planen skal såkalte Møreaksen gi fastlandforbindelse til Aukra, Midsund, Tautra, Kjerringholmen, Bjørnsund, Flatflesa, Orta, Djupsundsholmen og Rindarøya. Fylkesveiprosjektet skal bli del av nye E39 som er påtenkt å være snarveien mellom Trondheim i nord og Cape Town i sør. I første omgang ble et tunnel-alternativ utredet, men valgt bort da det ble klart at Solberg-II-regjeringen gikk inn for å bygge Møreaksen. Likevel kom Fremskrittspartiet med en 152-siders rapport og flere vanskelige kalkyler for å kreve total gjennomgang av hele utredninga. Partiet ønsket heller utredning av et annet fjordkryssingsalternativ over Romsdalsfjorden. Partiet argumenterte for at øya Sekken ikke ble tatt med i debatten, og foreslo derfor å utrede følgende alternativ (fra nord til sør):
* bru fra Lønset til Bolsøy
* eksisterende trasé fra Bolsøy til Årø (Fannefjordtunnelen)
* flytebru fra Molde ferjekai til Hjertøya
* flytebru fra Hjertøya til Nesjestranda
* Tunnel fra Nesjestranda til Veøya med bru over til Sekken
* Fra Sekken vurderes også flytebro-arm til Tautra, Midsund og Aukra
* Fra Sekken videre med undersjøisk tunnel til Vågstranda
 
Alternativet heter Romsdalsaksen.
 
=== Molde International Airport ===
For å være i tråd med EUs retningslinjer om regionale flyplasser, har Avinor bestemt å kutte i driften av flystriper landet rundt. Dermed forsvinner de eksisterende flyplassene på Vigra, Årø og Kvernberget. Aukra blir valgt for en felles lufthavn. Flystripa som opprinnelig ble laget av tyskerne i andre verdenskrig blir asfaltert og utvidet til 2300 meter lengdestandard. Statue av Hitler reises ved det nye terminalbygget som markering. 1,2 millioner kroner bevilges av fylkeskommunen for å sponse kunstner.
 
Fylkesvei 662 blir motorvei og omliggende eksisterende veier tilknyttes med et stort planskilt veikryss midt på øya, mellom Haugland og Falkhytta. Det kommer i tillegg tre til firestjernes hoteller på Rindarøya og på Haugland.
 
==Kjente aukraværinger==
*[[NasseDan NøffBørge Akerø]]
* <s>[[MacGyver]]</s>
*[[Tussi]]
Byråkrater, IP-kontrollører, deletion, emailconfirmed, oversight, rollback, Administratorer
6 289

redigeringer