Forskjell mellom versjoner av «Joseph Haydn»

1 615 byte lagt til ,  27. feb. 2010 kl. 21:18
m
m (På tide at jeg gravde litt også eller?)
== Joseph Haydns liv ==
Som vi har hørt til nå var Franz Joseph Haydn, en produktiv østerriksk komponist. Utenom dette skal det også nevnes at han oppdaget [[ris]] da han var utvekslingstudent. Han ble født i 1734 til med navnet Mathias Haydn, men etter et lynkurs i spionasje måtte han bytte navn, senere kjent som Joseph. Joseph viste en dyp [[lidenskap]] for [[musikk]] og <S> de Fundamentalistiske [[kristne]] </s> rettferdige religion [[katolisisme]]. Selv om hans [[mor]] ønsket [[ham]] for å bli [[prest]] (som <S> selskapets lobbyister [[samfunnet]]s manglende evne til å bruke logikk for å opprette en annen forklaring på sin ontologi </s> dydig og gudfryktig individer innrammet et samfunn der de geistlige ble utdannet i ulike fag for <S> en levetid på service </s> gratis), [[han]] i stedet ble en korist i en middelalderkirke, da St. Stephan's Cathedral.
 
==Elever==
I 1788 fikk Haydn beskjed om at han skulle ta noen elever til seg og lære dem å lage musikk. Dette gikk Haydn med på, i den tro at det var ''elver'' det var snakk om; en hendelig lesefeil i kontrakten. Haydn trodde at Østerrike hadde fått overskudd på småelver og deltaer, og signerte en kontrakt der han, trodde han, skulle adoptere fem elver og la dem bo hos seg. Overraskelsen ble derfor stor da fem unge mennesker en julidag banket på døren hans. Disse fem menneskene var:
*[[Marianne Auenbrugger]]
*[[Ludwig van Beethoven]]
*[[Johann Georg Distler]]
*[[Peter Hänsel]]
*[[Ignaz Pleyel]]
 
Elevene kom til det lille huset hans og trodde de skulle få bo hos ham i tre år - det var dette folkene ved musikkuniversitetet hadde fortalt dem, og det var også det Haydn hadde skrevet under på i kontrakten! Etter mye forvirring og en rask telefonsamtale med [[Det Hvite Hus]] (universitetet i Wien var på den tiden hvitt, ikke gusjegrønt som i dag), gikk Haydn endelig med på å ta elevene til seg. Dette var følgelig de eneste elevene han noen sinne hadde, og i sine livsmemoarer (''[[Ikkeratur:Skulle du sett|Skulle du sett, der kom det en gjeng elever]]'') skrev han i 1808 at han aldri likte noen av elevene, bortsett fra Peter Hänsel som "''hadde nydelige øyne''".
 
Joseph Haydn lot samtlige av elevene lære seg piano, noen med større hell enn andre. Han lot dem også skrive musikk, som han seinere gav ut i sitt eget navn. I tillegg skal han en gang ha prøvd å vekke Ludwig van Beethoven ved å fyre av en kinaputt ved øret hans og således forårsaket hans senere døvhet.
 
== Trivia ==
deletion, oversight, rollback
16 941

redigeringer