Snuoperasjon

(Omdirigert fra Snu kappen etter vinden)
En gruppe svenske leger midt i en snuoperasjon.

En snuoperasjon er et omfattende kirurgisk inngrep hvor samtlige organer blir snudd bak-fram, ett av gangen. Deretter blir skjellettet og huden snudd; også dette blir gjort stykkevis og delt. Resultatet blir at man kan gå tilbake motsatt vei som man kom.

Inngrepet er ganske vanlig i det svenske helsevesenet, hvor unødvendige snuoperasjoner er den viktigste inntektskilden. Alle de økonomiske problemene i det norske helsevesenet ville blitt løst dersom det hadde blitt gjort flere snuoperasjoner. Istedet har helsemyndighetene besluttet å bruke den billigere varianten U-sving.

TyperRediger

Full snuoperasjonRediger

 
U-svingen, det billige alternativet til snuoperasjon.

HelomvendingRediger

Helomvendingen er den mest omfattende av snuoperasjonene. Den involverer alle kroppens organer, skjellettet og huden, og ble for første gang utført i Stockholm i 1983. Inngrepet ble tidlig kritisert for å være et tungvint alternativ til U-svingen, men heldigvis gjorde kritikerne helomvending etter å ha mottatt bestikkelser. Svenske fastleger ble bestukket til å foreskrive helomvending i stedet for U-sving, og det svenske helsevesenet utfører den dag i dag over 1000 helomvendinger i året.

Delvis snuoperasjonRediger

Vende nesen hjemoverRediger

Å vende nesen hjemover er et lite, men meget nyttig inngrep, spesielt hvis man har dårlig hukommelse og har glemt hvor man bor. Etter operasjonen er det bare å gå den veien nesen peker, så vil man før eller senere komme hjem.

Det siste nye innen nesevendinger er å implantere en GPS i nesen, slik at nesen peker hjemover også når man snur hodet. Foreløpig har man ikke funnet en måte å bli kvitt den lille stemmen som sier "Ta andre sving til høyre og så til venstre i rundkjøringen" på steder hvor det ikke finnes rundkjøringer.

Vende det andre kinnet tilRediger

Å vende det andre kinnet til vil si at huden på hvert kinn bytter side.

HåndvendingRediger

En håndvending er et lite inngrep som utføres under lokalbedøvelse. Den ene hånden blir snudd 180°. Under operasjonen er den andre hånden fri til å gjøre andre ting, og man sier gjerne at slike ting kan "bli gjort i en håndvending".

 
Supermann før han fikk operert kappen sin. Legg merke til hvor teit det ser ut når kappen hans blåser mot vinden.

Snu kappen etter vindenRediger

Se også Fremskrittspartiet.

På 1970-tallet var det et sterkt motepress blant superhelter, og mange av dem fikk psykiske problemer av at de følte de ikke så tøffe nok ut. Et gjennomgående problem var den irriterende vinden som alltid kom fra feil vinkel, for det ser fryktelig teit ut når kappen blåser feil vei. Legene Frank og Stein fikk heldigvis i 1979 det geniale påfunnet å snu kappen etter vinden, og man merket allerede året etter at superheltenes pilleforbruk gikk betydelig ned.

Stikke halen mellom beinaRediger

Før 1869 hadde alle dyr halen på låret eller nede på føttene. I 1869 besluttet Stortinget at alle dyr skulle ha halen mellom beina, og i løpet av de neste hundre årene utførte norske veterinærer stikke halen mellom beina-inngrep på samtlige dyr i Norge, og i 1974 var prosjektet fullført. Ingen har stukket halen mellom beina siden den gang.

Snu ryggen til fortidenRediger

Den enkleste måten å snu ryggen til fortiden er å legge en historiebok under senga.

Helhjertet, halvhjertet og hjerteløs omvendelseRediger

I mange religiøse miljøer må man få en omvendelse før man kan opptas som medlem. Omvendelser involverer snuoperasjon av et valgfritt antall kroppsdeler, og de kategoriseres etter hvor stor del av hjertet som blir snudd. Hvis hjertet ikke blir snudd i det hele tatt, kalles det for hjerteløs omvendelse. Dette er den enkleste omvendelsen, og den er god nok hvis man vil bli ateist, terrorist eller journalist. For å bli tatt opp som muslim, katolikk eller statskirkekristen trenger man en attest på en halvhjertet omvendelse, som er litt mer krevende. Helhjertet omvendelse kreves bare av frikirkekristne, til tross for alle de alvorlige komplikasjonene dette kan medføre. I tillegg forventes det at man allerede har vendt det andre kinnet til.

KomplikasjonerRediger

Den vanligste komplikasjonen etter en snuoperasjon er snue.