Seljefløyte

En lang Seljefløyte , som prøvde å slippe unna ved å la barken falle slik at Seljespilleren mister fløyten. Kan også plantes for og få ett nytt tre , men da bare med hullet ned.

Seljefløyte er et av de første, om ikke det første musikkinstrumentet som har vært praktisert i Norge. Det unike instrumentet har gjennom årtusener blitt brukt til å kommunisere over lange avstander. Seljefløyten lages av gran, som har den beste sevjen inne i roten. Det ble krevd årelang utdanning for å spille på en seljefløyte, og de som behersket instrumentet hadde høy status i samfunnet.

BrukRediger

KommuniseringRediger

Gjennom årene har gjetere, soldater og hoggelger brukt seljefløyten til å kommunisere over lengre avstander. Hvordan hoggelgen bruker den er jeg ikke helt sikker på, og jeg ønsker ikke å spekulere mer i det.

DykkingRediger

Før nymotens snorkler av plast, ble seljefløyten brukt av diverse dykkere. Det dykkerne gjorde, var å ta en seljefløyte, bøye den, stappe inn mose i hullene på fløyten, og håpe på det beste.

MusikkRediger

 
Seljefløyten var en tidlig inspirasjonskilde til dagens dykkerutstyr. Her ser vi et bilde fra tidlig dykkealder hvor en dykker gjør klar seljefløyten sin til et dykk.