Rømmegrøt

Ikke la utseendet lure deg...

Rømmegrøt, på finspråket rjomegraut, er en tradisjonell norsk matrett. I konfirmasjoner er det ofte konkurranse mellom barn om hvem som klarer å spise mest rømmegrøt, siden rømmegrøt ikke er særlig godt likt blant barn. Rømmegrøt er også verdens tredje største utslippskilde til klimagasser, og flere er bekymret for utviklingen.

BruksområderRediger

MatRediger

På grunn av rømmegrøtens lave produksjonskostnader, var retten populær lenge. Rømmegrøten ble utover 1410-tallet en stor hit utenfor Norge, og ble etterhvert landets største inntektskilde. Rømmegrøten mettet mager, men smaken var... spesiell, for å si det pent. Hvis du kan kjenne deg igjen i å ikke kunne spise en eneste skje rømmegrøt uten å brekke deg, tenk på tiden da kanel og sukker ikke var allemannseie. Den største årsaken til den franske revolusjonen var nemlig at tredjestanden var lei av å spise rømmegrøt, mens adelen, kirken og kongen kunne nyte andre bedre matretter.

VåpenRediger

Rømmegrøten var ofte brukt i gamle dager som forsvarsvåpen, med samme funksjon som kokende olje, men mye verre. Rømmegrøten inneholdt en gass som påførte permanente skader på soldatene som fikk rømmegrøt helt over seg. På grunn av dette ble ofte soldater trent til å pakke ned stigene så fort som mulig, før rømmegrøten traff dem, altså fortere enn tyngdekraften (!). En annen måte å bruke rømmegrøt på i strid er å bruke den som kanonammunisjon (?). Det påfører betydelig mer skade enn vanlige kuler, men for tiden jobber FN med å lage strenge regler for bruk av rømmegrøt i krig. I 1981 prøvde USA å utvikle en rømmegrøt-atombombe, men NATO stoppet utviklingen i frykt for rømmegrøt-atombombekrig.

FørstehjelpRediger

Rømmegrøten er også godt egnet som førstehjelp hvis noen har fått hjertestans. Førstehjelpen utføres på følgende måte:

  1. Finn en person som har fått hjertestans. Dette er det vanskeligste steget.
  2. Legg personen i stabilt sideleie. Det er ikke så viktig hvordan man gjør det, så lenge personen ikke er i fare for å falle ned fra et stup eller noe i den duren.
  3. Finn frem rømmegrøten.
  4. Hell rømmegrøten forsiktig oppi munnen til personen, litt etter litt. Ideen er at rømmegrøten skal sjokkere pasienten, slik at hjertet starter igjen.
  5. Håp på det beste.

Se ogsåRediger