En råner.

En råner er en grom person som bedriver råning.

AtferdRediger

Rånere finner man i alle deler av Norge. Spesielt utbredt på steder som Østfold, Elverum, Orkanger, Mysen, Telemark og Kongsberg med få innbyggere. (bl.a Stavjø, som ligger et sted der ingen skulle tro der noen kunne bo) De observeres alene eller i flokk innenfor et konsentrert territorium, unntatt i korte perioder - helgene - da flokken samles til sosialt samvær. Det er viktig å få med seg at det er et klart skille mellom "hobbyrånere" og vanlige rånere, da rånerne opptrer sterkt negativt til alt som ikke passer dem og folk som tenker/mener anderledes. Fullblodsrånere vil da se stygt på og prøve å støte deg ut fra gjengen dersom du er anderledes. Hannen markerer sitt revir med høye regelmessige basslyder. Bigami er vanlig, men det hender at man en sjelden gang treffer på monogame rånere.


Lederhannen er som oftest hannen med den fineste bilen og det største stereoanlegget. Er man interessert i rangordningen blant rånerne er det bare å telle wunderbaumen i frontruta. Jo flere duftgraner, jo lengre opp på rangstigen er man. Ser man noen med terninger i frontuta, har man støtt på en av sjefsrånerne.

Rånere er vandrere og følgelig rastløse. De beveger seg nesten konstant. De kommer som oftest ut av hiet om kveldene i skumringen. Hvis du går ut en tur da, kommer du kanskje til å møte på en. Da bør du ikke oppføre deg truende, ikke komme med noen brå bevegelser eller sleipe bemerkninger om bil eller anlegg. Ligg lavt og vær stille, så er du garantert en spennende og lærerik opplevelse.

BilenRediger

Bilen er det viktigste for en råner. Det ligger ufattelig mange og lange arbeidstimer bak en ekte rånerbil. De viktigste kjennetegnene for en "rånerslede" er:

 • Selve bilen bør ikke være nyere enn 1989-1990, en gammel Ford Granada/Sierra eller Volvo 240/740 med addon er midt i blinken. En eldre Toyota funker også.
 • Sotete ruter. Det gjør det umulig å se inn. Som regel er det av mindre betydning om man også kan se ut. Det som betyr noe er at rutene enten er helt svarte eller sølvfargede. Da unngår de at andre folk ser hva som skjer i baksetet.
 • Bilen skal selvfølgelig være utrustet med et skikkelig stereoanlegg. Alt svakere enn 200W er ubrukelig. Det gjør ingenting om anlegget er dyrere enn bilen, eller om man bare har råd til én CD. Det som teller er at man høres, og at bassen river i ørene.
 • Bilen er senket (fjærene er kappet av slik at bilen blir lavere). "Kappe det som kappes kan"
 • Masse lys. Man kan gjerne montere 4-6 "tusenmetringer" mellom de faste lyktene på bilen.
 • Rødt eller rosa lys inni bilen som skrus på når der er individer av hunkjønn i baksetet, det symboliserer artens "Redlight District".
 • Skinnseter er obligatoriske. Har man en gammel Opel fungerer et saueskinn bra.
 • Spoiler og blanke pyntegjenstander på bilen er en selvfølge. Metallic-lakk er også bra, men hvis bilen er malt med rulle, er dette helt ok.
 • Dekkene utgjør minst 1/4 av bilens bredde totalt. Dekkene sitter ikke på vanlige stålfelger med plasthjulkapsler. Den ultimate råneren kjører med titanfelger, men mange klarer seg med aluminium eller annet lettmetall.
 • Bråkende eksosanlegg, fjern katten i midten og sveis direkte rør, for å gjøre det billig er det bare å fjerne den bakserte potten så bråker det bra.
 • Revehale er viktig, denne kan festes i antenner foran eller bak.
 • Du er ikke ekte råner før du har en skikkelig tut. Kompressorhorn fra Biltema er tøft.
 • Det er essensielt med 15kg wunderbaum og 10 poppyer, slik at man blir skikkelig høy på duftluk.

Rånernes stereoskjemaRediger

Under 50 km/tRediger

Spill det bilen og ørene tåler, her er det muligheter. La alle høre at du er der.

50 km/t og tettbebygd strøkRediger

Store muligheter for bussholdeplasser og bensinstasjoner. Kan dempe bassen litt. Når du møter folk, vis at du kan og vil sprenge trommehinnene deres. For å få mer oppmerksomhet skrus bassen opp og motoren ruses.

60 km/tRediger

Viktig at bassen ikke mister kraft og volum. La fortsatt folk høre deg.

80 km/tRediger

Trenger ørene å hvile, så demp musikken. Skru av hvis du vil, det er ytterst få (om ingen) som lytter nå.

Forslag til musikkRediger

Eddie Meduza, Vassendgutane, Vazelina, E76, Sie Gubba, Plumbo, Jokke og Valentinerne, Hellbillies, Åsmund Åmli band, etc. Mulighetene er utallige. Sørg for mye bass. De fleste hører mest på trance og techno på grunn av bassen.

FødeRediger

Bensinstasjoner, gatekjøkken og lignende er utmerkede observeringsposter hvis du vil betrakte rånerne i sitt naturlige miljø. Der spiser de som regel pølse, pommes frites eller hamburger. Rånerne drikker som regel Cola eller øl. Burn funker også meget godt for å få næring etter forplantning. De forplantær vanligvis kjeppen neri annen, eller rett inn i røra bak. Forplantinga er viktig for å få maksimal effekt nårru liggær sielengs i svangane opp te Bø i Volvo 240GLE'en.

ForplantningRediger

Rånerne treffes i 1-2 dager under forplantningen. Som regel fredag eller lørdag. Hunnen tiltrekkes av de regelmessige rytmene i bilene eller orginale ringelyder på mobiltelefonene. Paringen skjer oftest i skogen eller i forsetet på bilene bak nærmeste bensinstasjon eller liknende. Hunkjønnet skal da ikke være blyg når evt. andre biler passerer.

Hannene er fruktbare fra puberteten og opp, hvor deres foretrukne varmelomme er jenter i alderen 14-16 år, (evt 16 til 99 år. hvis det ikke er napp hos førstnevnte) Kurtiseringen foregår som oftest i baksetet på et kjøretøy eller i combi-camp på de mest utrulige steder. Etter unfangelsen blir hunnen forlatt da hannen må fortsette sin evige rånerunde.

Fullblodsrånære driver også med rånerforplantning. Da stikkeri kjeppen rett nerri eksospotta på Volvoen, da skal jeg love det gå så kattene hyler etter. Når kjeppen er dypt nerri eksosrøret skal kjeppen dras inn og ut av eksospotta, før det kommer ut litt rånesaus sånn at du formerer en ny rånebil. Slik ble også den første Volvoen til. Det var starten på god gammal råning oppover i Bø, volvoene var de første som kunne gå i hundre og helvete selv i svingane

Personlige kjennetegnRediger

Hannen er mellom 1.60 m og 1.90 m høy. Den kan bli opp til 200 kilo. Kommer man over 200 kilo kan man ikke regnes som fullblodsråner siden man da ikke kommer inn i bilen. Hannen er gjerne ikledd gamle utslitte dongeribukser, svart skinnbelte med nagler, metallbeslag, trailer-spenne eller noe annet upassende. Arbeidstrøyer eller skinnvester er obligatorisk. Om vinteren er Wenaas-jakker et must! Det brukes ofte myggjagere, tresko eller vernesko supplert med hvite tennissokker. De mest hardbarkede rånerne bruker kanskje en cap. Hannen har mobiltelefonen hengende i beltet slik at flest mulig kan se den. Mobiltelefonen brukes til å kommunisere med andre rånere, eller til å tiltrekke seg hunner med. Rånere lukter ofte gammel svette blandet med wunderbaum og røyklukt. Hendene er alltid fulle av olje, og neglene fulle av møkk. For å være en skikkelig råner, må håret være fett og i en så kalt sleik!

Hunnen er mellom 1.50 m og 1.80 m høy. De kan bli opp til 80 kilo. (Hvis man ser bort ifra de meget attraktive traktorlesbene som vil ha en gjennomsnitts alder på 34,7.) Hunnen bruker stramme dongeribukser for å fremheve formene sine, som igjen tiltrekker hanner. Evt. rosa UCLA bukser hvis det ikke er så mye hun vil fremheve. Hun går gjerne i tøysko fra Adidas, DC eller UGGs . Hunnen oppbevarer mobiltelefonen sin i en medbragt veske, sekk eller lignende. Hunnen er ofte blond, svært uskolert og svært rebelsk av seg. Som regel finner du mye piercinger og tatoveringer på hunnen. En ordentlig råner skal gjerne voldta et par guttær om dagen