En peis (eller peisovn) er et hull man kan legge opp kappet treverk i, sammen med fyrstikker og avispapir. I noen tilfeller kan det anvendes firkantede, sammentrykte bomullsdotter som er dyppet i parafin. Sistnevnte hjelpemiddel er kåret til verdens beste opptenningshjelpemiddel, og har vunnet flere Oscar etter å ha vært med i "Fire of the Peis: the Flame Will Die". Det har lenge vært spekulasjoner om å forby slike opptenningshjelpemidler, da det ofte blir pulverisert og brukt som rusmidler.


HistorieRediger

Peisen ble oppfunnet av Tenn Brikett i 1499, da han skulle røyke spekepølsene sine som han skulle ha med til Kong Edvard IIV. Det er flere teorier angående peisens opprinnelse, blant annet teorien om at man skulle holde varmen, men etter å ha funnet en aluminiums-grill som inneholdt en attest fra Tenn Brikett, på toget mellom Oslo og Mysen, så kan det herved bekreftes at det er førstnevnte teori som er sannheten.


 
Denne såkalte artikkelen er en stubb, og tilfredsstiller ikke Ikkepedias krav til lengde. Du kan hjelpe Ikkepedia ved å utvide den til ca. 2 cm.

Om du har minst én god idé som ikke er helt idiotisk, så klart.