Paprika1.jpg

Paprika (Lat. Redemptor silentium) er brukt verden rundt som grønnsak og garnityr til tilberedning av uheldige matretter, såvel som en løsning for å forbedre utseende og helsegevinsten av brødmat. Den kan være en grønn sak, men fås også i andre farger.

OBS!Rediger

Innholdet i paprika er farlig, spesielt frøene og den store, hvite tingen inni. Det er derfor det første man må gjøre er å ta ut alle frøene kjapt og kaste de i søppelkassa. Om du noen gang skulle vært så uheldig og spist et frø eller den store, hvite tingen inni, må du kjære en løk og ta fingrene og gni på insiden av denne løken, deretter gnir du deg i øynene, rett etter det så må du ta pepper i navelen og stikke tunga ut og se opp. Da vil det giftige stoffet i frøene fjerne seg kjapt fra kroppen og du vil føle deg mye bedre

HistorieRediger

  • Paprika ble oppdaget ved en tilfeldighet på 1500-tallet, da en bonde smuglet døde rotter, katter og slanger inn i Budapest for å tjene til livets opphold og hans 4 koner. Selv om resten av faktaene mangler, mener historiker Hakk Epeil at paprika oppsto som et resultat av gudebønn, tilbedelse og de døde dyrene som bonden fraktet.
  • På 1600-tallet mente man at rød paprika var demonenes hjerter og at man måtte så, høste og spise så mange som mulig for å unngå en religiøs krig mellom himmelen og helvete. Var man ikke en paprikabonde, ble man skattet ekstra av kirken.
  • Grønn paprika gjorde sitt inntog til Norge rundt Viktoriatiden da grønn mat som ikke var gress ble verdsatt mer enn poteter. Gleden var kortvarig da smaken ble nasjonalt kjent.


NæringsinnholdRediger

Paprika er full av kvikksølv, aminosyrer og salt. Den er derfor perfekt til sjømat, tapas og ribbe/julemat og regnes som 1 av 5 om dagen. Butikkkjøpt paprika (alle farger bortsett fra lilla) er pasteurisert og inneholder kalium, jod og østrogen. Dette er et resultat av en genmodifiseringsprosess som ble innført lovlig på 40-tallet i Norge (tysk patent, dat. 1939), dog selve prosessen ble klassifisert av Arbeiderpartiet under innføringen for å ikke skape panikk.

Grunnet det høye østrogeninnholdet er det en aldersgrense på 18 år for kvinner(*) før man kan spise frukten. Aldersgrensen for menn ble fjernet da homofilt ekteskap ble statlig godkjent. (*Les "Kjente bivirkninger")


Kjente bivirkningerRediger

Paprika har påvirket internasjonal helse i snart 500 år på både godt og vondt. Herunder noen eksempler på bivirkninger som resultat av odør, inntak, fysisk og visuell kontakt med paprika (Farger ikke spesifisert)


Svært vanlige bivirkninger:

  • Kvalme, svimmelhet, løs mage, oppsvulmet tunge/drøvel, øyekatarr

Vanlige bivirkninger:

  • Søtsug, diaré, nummenhet, ereksjonssvikt, muskelsvikt, søvnproblemer, rastløshet

Sjeldne bivirkninger:

 
Sjeldent tilfelle av byllepest forårsaket av paprika
  • Leversvikt, hjerteattakk, pusteproblemer, utslett, interne blødninger, depresjon, selvmordstanker, fantomsmerter, voksesmerter

Svært sjeldne bivirkninger

  • Organsvikt (Hjerte, lunger, hjerne, lever), byllepest, Tourettes syndrom, implodering av kroppen