Olje (fra tysk öl, «øl») betegner brune, viskose væsker av ulik klarhet, som alle har til felles at de er basert på øl. Dette ølet stammer fra kua, som vi av den grunn takker hver dag når vi ber aftenbønn. Oljen, altså ølet, kan brukes som drivstoff, selv om mange miljøvernere i det siste forsåelig nok har begynt å protestere på dette alkoholmisbruket. Miljøvernerne hevder at vi må holde oss til bærekraftig utvikling, i dette ligger at de som ikke er i stand til å gå selv må gå til anskaffelse av bæreslaver.

Olje brukes idag som nevnt som drivstoff for blant annet biler og busser. En buss som nettopp har fått fylt opp oljetanken sin går gjerne som et olja lyn. Oljen er så viktig for kjøretøy fordi det er oljen som får hjulene til å gå rundt. Vi har vel alle hørt om hvordan man må smøre hjulene med olje for at de skal gå knirkefritt. En av de viktigste oljetypene som dagens biler trenger er blinklys olje. Det er fordi oljen smører maskineriet at oljen i dag har en så viktig rolle i internasjonal politikk.

EgenskaperRediger

Oljer inneholder store mengder karbon, noe som har gitt dem visse kjemiske egenskaper:

 • Oljer kan være kaldpressede eller varmpressede. Ettersom olje er et eksplosivt stoff, anbefales det ikke å varmpresse det.
 • Kaldpressede oljer er kalde og man blir full av å drikke dem. For å skille oljerus fra andre typer rus, kalles denne rusen gjerne oljedoping, som har gitt opphav til begrepet oljedopede økonomer.
 • Rusen oljer gir, gjør at de er mye brukt til bestikkelser. Dette kalles smøring.
 • Den effektive rusgraden som oppnås ved å innta olje er så høy at substansen er forbudt for barn under tolv år. I mindreårige kretser går den isteden under kodenavnet å lø.

OljepolitikkRediger

Viktigheten av oljen i internasjonal politikk understrekes av framveksten av profesjonell oljepolitikk. Det er en vanlig misforståelse at USA angriper alle land som har ølmelkende kuer. Norge er imidlertid et bevis på at dette ikke er tilfelle. Norge, med oljebyen Stavanger i spissen, fikk egentlig oljen sin fra Irak og Stavanger samarbeidet med Saddam Hussein for å få nok til oljen over til Norge. Forhåpentligvis angriper ikke USA Norge for å få vår olje. Om vi lever lenge nok, kan det også likevel hende vi får flere beviser som gjør at USA må frigjøre Norge på samme måte som Irak.

Oljetyper og -derivaterRediger

 • Vegetabilsk olje, en type soyaolje tilsatt kunstig framstilt kjøttium. Kan nytes av vegetarianere, men er haram hos religiøse veganere.
 • Oljefrø, små frø som brukes til å dyrke oljetrær.
 • Kolje, fiskeart som i hovedsak livnærer seg på olje.
 • Råolje, olje som ikke er justert for faktorer som alder, kjønn og bosted (jf. råtall).
 • Oljealder, lagalderen for inntak av olje (i Norge tolv år).
 • Babyolje, olje som er destillert på en slik måte at den ikke gir rus. Gis til småbarn for å venne dem til smaken allerede fra et tidlig stadium.
 • Spillolje, olje godkjent av Norsk Tipping til behandling av spilleavhengige.