Nepe.jpg

Nepe er en gammel kulturplante og hadde stor ernæringsmessig betydning før poteten kom. En nepe ser ut som en en hvit reddik. Den kan dyrkes over hele verden, men er mest populær i Ukraina og Hviterussland der den er nasjonalretten. Neper kan bli mellom 8-10 cm i diameter, men det finnes noen superneper som blir dyrket i tundraen i Pripyat utenfor Tjernobyl. Disse kan bli 10 ukrainere i diameter og veie mer enn noen øst-europeisk bil som noen gang er lagd.

Neper kan dyrkes og høstes når som helst, bare ikke om sommeren, vinteren, høsten eller våren.

BruksområdeRediger

Nepe skrelles, rives, vaskes, kuttes, stekes, steriliseres, saltes, syltes, sukkres før bruk. Den kan rives og brukes til råkost eller i salat eller i brun saus. Nepe er også veldig god på pizza Grandiosa pepperoni.

Nepe kan også brukes som slankemiddel. Dette er grunnen til, sammen med tjernobyl, at alle ukrainere er så tynne som de er. Nepe ble også brukt i steinalderen som slankemiddel. Nepe er kalorifattig, men inneholder samtidig c-vitaminer, jern og kalsiumdu skal bli stor og sterk selv om du slanker deg.

Et fenomen som nylig har dukket opp på Kristiansands øst-side har begynt å skape forvirring. Der bruker man nemlig nepe istedenfor neppe. Dette kan skape store misforståelser blant innbyggerene og kan føre til at enkle setninger som; "Nepe, nepe at nepe er godt i nepepai, nepe", ikke blir så enkle allikevel. Derfor oppfordres folk til å ikke bruke ordet nepe (for neppe) og nepe (for grønnsak) i samme setning.