Natrium er visstnok et av disse grunnstoffene, som vi hører om fra tid til annen. Dersom du har fulgt med i naturfagtimen, vet du kanskje også at natrium har kjemisk symbol Na, og atomnummer 11? Vel, nå vet du det i hvertfall! På nynorsk heter natrium "saltvatnselementet", fordi det visstnok finnes i saltvann. Det lærte du vel ikke i naturfagstimene, eller hva?

HistorieRediger

Grunnstoffet er et selverklært grunnstoff, og det oppdaget seg selv den 23. oktober 1983. Det er det færste grunnstoffet som noen gang har oppdaget seg selv, i historien.

EgenskaperRediger

Natrium er et egoistisk grunnstoff, og det oksiderer lett hvis det får kritikk. Natrium liker å omgås med klor, i havet. Natrium smaker salt.

Natrium mener selv det er det beste grunnstoffet, men det er lite sannsynlig, da alle de andre grunnstoffene har den samme oppfatningen som natrium.

Som nevnt er natrium svært sårbar ovenfor kritikk, og ved utsetning for dette oppstår det raskt oksidasjon. Det er også en fare for at natrium går til fysisk angrep hvis du skulle være så uheldig å kritisere grunnstoffet.

IsotoperRediger

Alle isotopene er radioaktive, så det er ikke så mye å si om dem. Isotopene smaker salt, så du vet hvor de er. De gløder i mørket, og er potensielt dødelige. Hvis du spiser dem, kandu dø. Så ikke spis dem, uansett hvor fristet du er!

ForekomstRediger

Natrium forekommer der du ikke vil ha det. Det fører til høyt blodtrykk, og kan ha dødsrisiko. Du bør derfor, uansett grunn, ikke spise dette grunnstoffet.

Natrium finnes i havet, da som forbindelsen natriumklorid (NaCl). Dette er den mest forurensende forbindelsen i havet, og vi bør derfor fjerne den.

Hvis du finner natrium, bør du løpe, for grunnstoffet kan angripe! Dødsfall har forekommet, som resultat av møter med natrium og mennesker. Du bør derfor aldri møte dette grunnstoffet.

Natrium finnes visstnok i såpe. Men bare i såpestykker. Denne typen såpe er forbudt i EU. Men ikke i Norge. Men heldigvis bruker vi mest vanlig såpe. Det skyldes natriumets effekt til å løse opp huden. Det er derfor ikke effektivt å bruke såpestykker.

AnvendelseRediger

Natrium anvendes som middel ved eksekusjon (henrettelse) av mennesker som er stilt for retten og er funnet skyldig. Da plasseres natrium i rommet til den dømte. Natrium vil da reagere med å lukke seg rundt halsen til den dømte, slik at opptaket av oksygen (O2) stanses. Dette vil da resultere i pinefull død.

Grunnstoffet bruker også som mordsvåpen av mennesker som ønsker å ta livet av individer av samme art.

Periodesystemet
H   He
Li Be   B C N O F Ne
Na Mg   Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc   Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br Kr
Rb Sr Y   Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
Ch


Liste over grunnstoffer