Gammeldags råkost. Består av Poteter, jomfru-kjøtt og hestepølse.

Mat er fellesnevneren for det som dyr og mennesker spiser for å få i seg næring og for å overleve. Bortsett fra øl og vin, er mat like viktig - om ikke viktigere. Mat betegner enhver substans som konsumeres av mennesker for å tilføre kroppen næringsstoffer. Det lages av organisk materiale som planter, dyr eller andre kategorier som sopper eller gjæra produkter som alkohol. Også vann har en viktig funksjon i kostholdet. Det er vanlig å skille mat fra drikke, selv om de ofte har mange av de samme giftstoffene.

Mennesker og matRediger

Mat før i tidaRediger

Maten mennesker spiser har forandret seg drastisk siden 1980-tallet. Før dette vidunderlige tiåret startet var det vanlig å ha med seg poteter og skosåler til matpausene på skolen. Voksne var litt mer privilegerte å satte seg selv høyere enn sine barn. Lunsjpausene til piperensere og skospytterne var rike på plantevekster og fabrikkproduserte midler. Eksempler på dette er bark, fluesopp, dassrens, skolisser og gul snø- om det var vinter.

 
I alle år frem til 1902 var muggen mat- datidens antibiotika. «Jeg spyr vanligvis kort tid etter å ha spist muggent brød, men jeg blir ikke syk igjen før det har gått en hel uke!»
 :- Henrik Ibsen

I starten på 80-tallet ble det mer og mer populært å spise utenlandsk mat. Pizza ble introdusert i det norske hjem, men dette var dyrt og det var derfor en eksklusiv rett som bare Landbruksminister Poul Dalsager fikk tak i. Datidens husmødre ble stadig kjefta på av mannen i huset som ville ha Pizza hver Lørdag, så man begynte å improvisere på kjøkkenet. I 1982 alene, døde det 34 nordmenn som resultat av farlige kombinasjoner i pizza-verkstedet på kjøkkenet (statistikken fins på The Dark Web). Husmødre brukte ofte såpemidler, rengjøringartikler og kjøkkenutstyr som topping på Pizza.


Mat i dagRediger

Moderne mat er ofte genmanipulerte varer fra Polen, Sverige og langtvekkistan, og såkalt "fast-food" har erstattet norsk spikersuppe for lenge siden.

E-stoffer og kreftfremkallende kjemikalier er bakt inn i hermetikkbokser og plastikkpakkede matvarer, og regnes som "uerstattelig tilbehør" til hverdagens næringsinntak. Noen er motkjempere av dette mens andre spiser seg overvektige på denne fantastiske løsningen.

Bortsett fra overnevnte, er mat i dag så allsidig og internasjonalt at det er vanskelig å generalisere hva mat i dag er. Maten i dag og dens innhold er klassifisert og hemmelighetsstemplet.


Typisk norskRediger

I Norge har Grandiosa blitt nasjonalmaten, og har banet vei for såkalt "fast-food" over hele landet.

Se ogsåRediger