Kyrksæterøra

Roberget.jpg

Er det største tettstedet i Hemne kommune. Det ligger midt mellom Trondhjæm og KrestianSund. Kyrksæterøra er mest kjent for å ha et navn som østlendinger ikke kan lese eller uttale. Egentlig heter stedet Sodvin (eller Sodin), men da dette ikke forårsaket mange nok misforståelser, ble Kyrksæterøra valgt. Dette har vist seg å være et godt valg, da det er fullstendig meningsløst og uten den minste snev historisk forankring, jfr.O. Rygh: Norske Gaardnavne.

Navnet ble først skrevet ned av en full dansk sorenskriver i 1652. Han hadde drukket fluebrennevin. Det er brennevin brent av sats hvor det fløt masse døde fluer. Kjent drikk i trettstedet. Ellers av drikke kokes det hjemmebrent i hver en kjeller i bygda. Samtlige innehavere av de hvite husene som står på rekke og rad i Øragata har et apparat som produserer disse edle dråpene. Øragata var forøvrig på sin topp på 80 og 90-tallet, da yret det av liv og rabalder i mange butikker her. Nå har alle butikkene blitt lagt ned, og den eneste som holder koken er kebabkongen Yosef.

SeverdighetRediger

Den verdigste severdigheten heter Roberget. Grunnen til navnet er at det ligger helt i ro. Det er ikke høyt, og er bratt bare på den ene siden. Folk kommer helt fra Tysland og Snillfjord for å roe seg ned ved Roberget. Roberget har berget roen til mange.


På Kyrksæterøra kan innbyggerne male huset sitt i den fargen de vil så lenge huset blir hvitt. Det bor en masse mennesker der, men kun et fåtall er villig til å innrømme det.


  Denne personen er en av de få som innrømmer at han bor på Kyrksæterøra.


.

NæringslivRediger

På Kyrksæterøra lever folk av å klippe håret til hverandre. Derfor er den vanligste frisyren fleinskalle. Det er masse butikker der som lever av å selge varer til hverandre. Unntaksvis er det også noen vanlige kunder innom.

KulturlivRediger

Meieriet skal nå ombygges til kulturhus. Dette fordi kulturmelka kom derifra. I tillegg til å drikke kulturmelk er de også blitt landskjent for sin korpsmusikk. (Corpse Music) Da tenker vi først og fremst på Røde Korps (Red Corpse)som er spesialister på fatle, hjertekonveksjon og trekkplaster. De har egen bil, og noen ubekreftede rykter sier at de også har sertifikat til å kjøre denne.

Kyrksæterøra er også kjent for å være Oppdalsskifer sin største kunde. Det er nå blitt et svært hull i fjellet i Oppdal som de kaller Dovregubbens Hall eller Kjørsehålet.

UngdomsmiljøetRediger

I hægghæmne så e det hæggfoljt tå rånera. 240 og bmw går det mæst ti. Råneplassan e nå uttafor meieriet, hob og kommunehuse. Plassn e fan itj nå stor, men rånerut, det har vi ja! Fra esson og ned igjennom sentrum, vidre mot hobben, derreter oppætter sentrumen igjen så te bæst'n. Så en snartur innjom klubben for å vis fram hæggbiln å spælla litt musikk, åsså plokk opp fjortisa av alder 10 år som itj skjer ut. I hægghemne e det bare fjortisa som ha vorte bombadert me brunkrem å nå 2-3 hairextensions som tyt ut, det kalles hægghemne stil.. også e det gutvotta som sjer ut som dæm har fett hår. barnefamilia kan bare gløm å fløtt te hægghemne, ongan dokkers kjæm itj te å sjå ut længer.

KrekarRediger

I de nyere tider har Krekar fått enveis-bilett til Kyrksæterøra. Dette var han ikke speielt glad for, og fikk så advokaten sin, Meling, til å fortelle at dette var ei ingen plass å bo på. Likeså gjorde VG's "Hemne-spesialist", Jorunn Stølan oss helt soleklar på at Hemne var og er et høl med ingen verdens ting. Dette har ikke lokalbefolkningen tatt veldig lett på, og flere opprør har vært med i bildet. Nå i senere tid har det derimot blitt en kort hvilepause for å finne ut om Krekar egentlig skal til Kyrksæterøra i Hemne Kommune, resultatet vet vi ikke enda, men om konklusjonen blir tvangsflytting har befolkningen lovt å ta han imot med ganske åpne armer. Kanskje vi får en ny spesial hos Yosef, "Krekab"?