Kongsvinger

Kamera.jpg Stop hand.png Denne artikkelen trenger bilder Stop hand.png
Du kan hjelpe til ved å laste opp et bilde og redigere artikkelen.

Hvis ikke vil Wikipedianere tro at artikkelen er fra Wikipedia!


«Hallo, Hamar!»

- Forvirret rockeband på konsert i Kongsvinger

Kongsvinger ligger mellom Sverige og Skærnes. Den har Norges minste innsjø, Glomma, i midten av byen. Den har en liten Festning på den største toppen i Kongsvinger. Da Kongsvinger ikke er det den byen noen andre ønsker å ta over, har Festningen nå blitt konsertscene og fengsel.

Skole og utdanningRediger

Grunnskolen i Kongsvinger består av 2 finnedrevede barne- og ungdomskoler på Finnskogen. Dette er også såkalte uteskoler hvor man lærer blant annet å jakte med spyd og styrte vodkaflasker.

Grunnskolen i Kongsvinger er basert på huttetu-prinsippet. Det vil si at hvis elever får tre tilbakemeldinger fra læreren sin om at de har gjort det huttetu, altså dårlig, på sine prøver og innleveringer vil de bli kastet ut av skolen. Derfor blir 75% av Kongsvingers befolkning gjerne etterhvert hjemmeskolert.

Det er mange stygge videreutdanningsmuligheter i sverige. Det er størst etterspørsel etter servicearbeidere på bensinstasjoner og matbutikker, samt burgerflippere og kebabmakere. Det har derfor blitt lagt til rette at man i sin videregående skolegang kan velge følgende linjer: - varestablingslinjen, forkortelse VSL - høflighet og servicelinjen, forkortet HSL - Saus og flippelinjen, forkortet SFL - Kjøttfag med fordypning i restekjøtt brukt i kebab og burgere, forkortet kjøttfag med fordypning i restekjøtt brukt i kebab og burgere

Det er to nyoppussede ungdomsskoler i Kongsvinger by. De ble pusset opp i 1956. Den ene heter Tråstad og den andre Holt.

Tråstad Uskole. Det har blitt satset stort på miljøvennlig drift ved denne ungdomsskolen nå. Ventilasjonsanlegget er drevet ved at elever sykler for å gi strøm til anlegget. De ansatte synes dette fungrerer stort sett bra, men merker at det blir kaldt om vinteren og varmt om sommeren da elever som har ansvaret enten er syke eller har tatt pause. De føler også at antikviteter er viktig å ivareta, derfor er pulter og stoler generelt fra 70-tallet.

    Denne artikkelen trenger bilder  
Du kan hjelpe til ved å laste opp et bilde og redigere artikkelen.

Hvis ikke vil Wikipedianere tro at artikkelen er fra Wikipedia!


Ved Holt ungdomsskole er skolebygningene delt inn de ulike etniske grupperingene som finnes der. Det er en ganske flerkulturell skole, og kommunen føler at det er skummelt hvis disse samler seg og lærer samme språk. Det er viktig at de kan kommunisere godt sammen. Det var jo en grunn til at menneskeheten bibelsk ble spredd for alle vinder med forskjellig språk.

Brandval konsentrasjonsleir:

Ved utsiden av kongsvinger ligger Brandval med konsentrasjonsleiren(egentlig kalt Guntherwiss fengsel.)Her er det grusomt å sone, som fanger selv sier det som vitner. Siden fangevokterne torturerer og plager de innsatte, kaller de det en konsentrasjonsleir. Men med god grunn. Du blir tvunget til å snakke med Linni Meister og Justin Bieber som terapi, og du må spise mat som er full av asbest. Er du jødisk, mister du øyelokkene før du kommer inn i fengslet. Anonyme vitner med forbokstavene E B, E A Ø, J G R og S B Ø sier at de behandles urettferdig, og at fangevokterne er for hissige. Al Capone soner også her. Dessverre er det ingen som har gjort noe med dette.

Videregående skole:

Det er to videregående skoler i Kongsvinger. På folkemunne heter det at hvis man vil bli noe (eventuelt ha et stort studielån når du fyller 27) bør du gå på Øvrebyen. Hvis du ikke fungerer godt med teori bør du velge Sentrum. Sentrum videregående skole har nå blitt helt nyoppusset og ganske stort så alle elever blir utstyrt med kart og kompass første dagen.

BombeangrepRediger

Den 5. sept 1997 ble Kongsvingers befolkning angrepet av bombefly fra Charlottenberg.

To trebygninger ble totalskadd av bomben. Brannvesenet ble varslet klokka 04:15.

Svenskene i Charlottenberg så seg leie på at all kjøttet, spriten og røyken forsvant til den andre siden av grensen daglig. Det var nå umulig for svenskene å gå på nærbutikkene sine da det var invandert av nordmenn til enhver tid. Medlemmer av terrorgruppen Chattarna uttalte følgende "Nå har vi sett oss dyktig leie på at vi må gå på butikken grytidlig om morgenen for å få våre basisvarer som sukker og gjær, samt røyk og russisk vodka. Håper Kongsvinger og Norge ser på dette som en advarsel om at de ikke er velkomne her."

Interne konflikterRediger

Så lenge det har bodd folk i Kongsvinger by har det vært vanskelig å samarbeide med nabokommunene som Eidskogen og Odalen. Konflikten med Eidskog startet da veiavgiftene gikk skyhøyt på grunn av all Sverigetrafikken fra Kongsvinger. Kongsvingerfolket kunne reise over til Sverige i tide og utide og helt ukritisk. Dette tæret på veiene i Eidskog betraktelig. Eidskogingene ønsket på sin side at Kongsvingerfolket holdt seg hjemme i sin egen kommune. Kongsvinger på sin side mente at det gikk opp i opp da de fikk Oslotrafikken deres. Dette førte til kraftige og voldlige sammenstøter på gamle Palace (nå Vouge) i Kongsvinger på fredager og lørdager. Denne konflikten vedvarer enda.

Odalen på sin side føler seg utenfor i det meste. De har et eget språk, de snakker odøling. Dette fører til en del misforståelser mellom folk fra Kongsvinger og Odalen. Noe som igjen fører til kraftige kamper. I motsetning til Eidskog ønsker Odal en litt mer fredelig kampform. De velger å slå Kongsvinger i fotball to ganger i året.

BefolkningRediger

Innbyggertall: 18530 mennesker, hvorav 5% er analfabeter, 10% er bygderaringer, 10% er sossunger, 10% er sippete emo unger som ser latterlige ut, 15% er bedriftsarbeidere, 25% er trygdede og de resterende 25% er samfunnsnyltere i Glåmdalen, disktriktets avis, via SMS.

SpråkRediger

Det er mange ulike språk i dette disktriktet utfra hvilket sjikte du ligger på i samfunnet, eventuelt hvilket sjikte du ønsker å tilhøre. Vi har odøling, brænvæsjk, vingering, solung og eidskoging. Odøling kjenner man igjen ved alle dens ø-er, som f.eks. ølløv og tølv (altså elleve og tolv). Brænvæsjk og solung har mye likt. De har begge en del æ-er, som f.eks. "Hær ær du hæn", som betyr "hvor er du". Solung har noe mer i-er, som f.eks. lis, lin og mie, som igjen betyr lys, lyn og mye. Vingering forsøker å iblande en del oslosk og bokmål. Kj-lyden er på vei ut, og kjøtt og kjøpe heter stort sett i disse dager (2010) schøtt og schøpe. Eidskogingene har en karakteristisk treg måte å snakke på, samt at det er en del bruk av e-er. Et eksempel på dette kan være "Heeeeeeeeeeeeeen eeeeeeeeeeeeeeeeer duuuuuuuuuuuuuuuuuuu heeeeeeeeeeeeeeenneeeeeeeee daaaaaaaaaaa" som igjen betyr "Hvor er du da?" Alle vokalene på uttales for å få en viss indikasjon på hvordan en eidskoging høres ut.


HistorieRediger

Kongsvinger ble oppdaget i 1950 da tyrkerne i Oslo var på vei over fra Sverige etter å ha handlet kjøtt. De tok feil i en rundkjøring og vips så var de på Kongsvinger festning. De ble noe fortustet da de så alle soldatene som lå på brakkene rundt omkring forspiste på pizza fra Manis. De bestemte seg raskt for å slå seg ned her da de forsto at markedet for hurtigmat som kebab mest sannsynlig var stort. Den første kebabsjappa ble bygget i 1951 og folketallet sank drastisk da folk ble fetere og fetere og mindre attraktive.

En ny kebabeier entret byen og lagde en mer sunn kebab, noe som førte til at Kongsvingers befolkning startet å øke igjen i takt med at midjemålet gikk ned. Fortsatt er fedme en problematikk i Kongsvinger, men det arbeides med.

Den første rundkjøringen ble bygget i 1960. Det holdt ikke med den ene da rånermiljøet la inn en offentlig klage på hvor lite lett det var å kjøre rundt og rundt i gaten. De ble hørt og det har i ettertid dukket opp 5 rundkjøringer til.

Den første bensinstasjonen kom i 1958. Rånermiljøet, som har hatt stor innflytelse på bybildet, krevde at det burde være større valgfrihet i stasjoner og det førte til at det dukket opp 8 bensinstasjoner til av ulike slag.

Kongssenteret kom i 1973, som et forsøk på å gjøre befolkningen mer motebevisste, uten at det hadde noen stor effekt.

KulturRediger

Kongsvinger har et rikt kulturliv, bestående av blant annet følgende arrangementer:

KIL-fotball:

Et fotball-lag som er for fattige til å spille i Tippeligaen så derfor holder de seg stort sett på midten i Adecco-ligaen for å slippe å rykke opp.

T(e)atergrupper - grupper som reiser rundt å underholder på torg i Kongsvinger og omegn.


  • Den øverste delen av byen, som kalles Øvrebyen,også kalt den (forbudte by) kan skilte med et rikt museumstilbud bestående av Kvinnemuseet, som stiller ut gamle damer og brukte bind, og Aamotgaarden, som stiller ut gamle gårder.
Alle byer, tettsteder, veikryss, blindveier, fergekaier, osv. i Norge!
Noen er pene, andre ikke fult så pene.
Aalesund · Aberoog · Ackerhafen · Ackeroog · Acht · Arendtal · Aufsehendunst (Bergstadt) · Bad Inselsund · Blummenoog · Blökenstadt · Breitbucht · Brummental · Der Gestanken · Drontheim · Du kannst · Dunstfussel · Düsterstadt · Endetallandspitzel · Ertragraue · EssenSoßen · Fachlandspitze · Fattersund · Finnlandspitze · Förde · Fleckenförde · Flussistdumm · Freundensalat · Friederichstadt · Gerettein · Hammer · Hammerparty · Honghofstrand · Haschischstadt · Heckesund · Heidekrauttal · Heidenfluss · Heidenmeer · Heil Blücher! · Hennenwasserfall · Heulensteinbucht · Hinken · Hinternkim · Honigbucht · Hügelsund · Ichistsund· Inselstrand · Incel · Jedetal · Kämpfenstrand · Kirchelandspitze · Kleinehammer · Kleinesand · Kleinestraum · Kohleistbesass · Kongleberg · Königsflügel · Kragenroog · Kristiansand · Kristiansund · Kuckuckbucht · Landspitzen · Larvenbucht · Lebenreue · Leeroog · Lehmbucht · Manntal · Massenoog · Matchigburg · Mogeln · Molke · Moltebeeren · Nachlass · Narrbucht · Nehmenalles · Neigenstaat · Nittertal · Ourchwitz · Porzellangrund · Pushensund · Rutewirr · Sandenbucht · Sandenförde · Sandenlandspitzel · Sandenlandspitzelmeer · Schafenau! · Schiffenlandspitzelhafen · Schlammland · Schmutz · Schnaps · Schwartzland · Schwefelfischerort · Schwellenbucht · Skiein · Skizwei · Spiellandspitzel · Schörtal · Steinschäre · Stockenreue · Stockfeldlandspitzel · Straumstadt · Trauminsel · Tassenbucht · Tonneberg · Wasserfallenbucht · Wastod · Langjahrstadt · Wetzen · Wieso? · Wolden · Wund in der Hintern · Zugnertzlandspitze · Walvissenbucht
Hjelp oss med å gi disse stakkarslige byene en ansiktsløftning ved å engasjere deg i Ikkeprosjekt:Norske Byer!