Kalium, ofte bare kalt Karl, er et av de snilleste grunnstoffene vi finner i det periantoriske systemet. Det har atomnummer 19, og kjemisk symbol K, etter Karl. Grunnstoffene er svært vennlig mot de andre grunnstoffene.

HistorieRediger

Grunnstoffet kalium ble oppdaget av en viking som het Karl. Han var en egoistisk viking, og kalte grunnstoffet opp etter seg selv. Grunnstoffet ble hetende "karlium". En gang i tiden ble R-en borte, og vi fikk navnet "kalium". Deette likte vikingen Karl dårlig, og bestemte seg for åå hive kalium over alle i byen hans. Han ble henrettet i 708, men han våknnet opp fra de døde og tok hevn ved å hive kaliumpermanganat på folk. Vi vet ikke hvor vikingen Karl er nå, men du får nok han på døra en vakker dag.

EgenskaperRediger

Kalium er en av de magiske grunnstoffene, en gruppe som burde ha eksistert i det periodiske system. Kalium sender ut ubrukelig argongass, men det får så være. Det er fortsatt et bra grunnstoff. Kalium er et mykt grunnstoff, hvilket betyr at det egner seg godt til å ha som pute. Det er bare så synd at kalium binder seg så lett med de andre grunnstoffene. Kalium prøver å vise at det er best av alle grunnstoffene, hvilket er tilfellet. Måten det gjør dette på, er å binde seg til de andre grunnstoffene. Kalium klarer å bli venner med de flestegrunnstoffene, bortsett fra edelgassene, som er noen særinger i det periontale systemet.

Magiske egenskaperRediger

Kalium har mange magiske egenskaper. Disse finner vi igjen i bøkene om Harry Potter. Der står det utrykkelig at tryllestaven hans har en kjerne av kalium.

Vi finner kalium igjen i eliksiren Harry Potter lagde: Kaliksiren. Denne eliksiren gjør at du flyr høyt opp til himmelen, og kommer ikke ned før du har sagt "ned". Voldemort brukte kaliksiren til å fly etter unge Potter i den siste boka.

Vi finner også kalium i Game of Thrones. Jaime Lannister hadde visst et sverd legert med kalium. Dette sverdet kunne drepe bare ved å være borti motkjemperen.

IsotoperRediger

Alle isotopene i kalium heter Karl. Det er tre av dem, og den ene er radioaktiv, med halveringstid helt til klokka sels fredag kveld. Denne isotopen sender ubrukelig argongass ut i lufta, noe som er svært synd. Ellers er isotopene snille og fredelige, og svært magiske. En av isotopene er hyggelig og snill.

AnvendelseRediger

Alle tryllestaver er avhengige av kalium. De kan ikke fungere uten dette fantastiske grunnstoffet. Kalium er ssnilt og hyggelig, og alle som heter Karl har mye kalium i kroppen.

Kalium kan også brukes til tannfyll. Da må man blande inn ikkepedium. En slik legering kalles kalipedium-legering.

Kalium skal vistnok smake svært godt på brødskiva. Ellers kan ikke kalium brukes til stort annet.

ForekomstRediger

Kalium finnes litt her og litt der. Hvis du leter litt på nettet, er det stor sjanse for å finne kalium. Du finner imidlertidig ikke kalium i ren form i naturen, så der er det ikke vits å lete. Men hvis du har aske i peisen, bør du blande det med vann. Da kan du finne svært mange morsomme grunnstoffer.

Du kan også finne kalium i lekebutikken i nærheten.

I kroppenRediger

Kalium finnes i kroppen din, men du kan bare utvinne nok til å lage en liten spade. Folk med navnet "Karl" har ofte et meget høyt innholdd av kalium. Dette kan sees som gråe flekker i ansiktet. Karl-er har ofte omtrent 200 gramm kalium i seg, nok til å lage en kaserolle.

I kroppen bruker kalium til å transportere infernalske ioner som vil diffusjonere i kroppens cellemembran, som vil oppta glukosemolekyler. Disse glukosemolekylene kan bli transportert til munnen, sånn at du kan smake på de. De smaker veldig søttt. Folk med navnet Karl kan drikke te uten å ha sukker i. Det er på grunn av glukosemolekylene i munnen.

Periodesystemet
H   He
Li Be   B C N O F Ne
Na Mg   Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc   Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br Kr
Rb Sr Y   Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
Ch


Liste over grunnstoffer