Denne artikkelen er foreløpig kun ment som et utgangspunkt for videre skrivning. Hadelendinger oppfordres til å bidra!


«Ja, Hadelands Glassverk har jeg hørt om...»

- Byfolk om Hadeland


Hadelænd
Hadeland
Hadeland har ikke flagg Hadeland har ikke våpenskjold
«Janteloven»
Hadelandkart.JPG
Hovedsteder Grymyr
Største byer Jaren
Innbyggertall 2 897 548
Offisielle språk Dialækt væ
Styreform Militærdiktatur
Statsoverhode:
Der Ordfürer: Katten Mons
Selvstendighet 1976
Avhengig av
Uavhengig av Toten
Valuta Mjølk
Tidssone GMT+1
Nasjonaldag Nasjonaldag??
Landkode HA
Toppnivådomene Internett kommer om ett års tid, i september 2022.
Nasjonalsang:
«Radio Randsfjord»

GenereltRediger

Hadeland er en selvstendig militærstyrt republikk i Nord-Europa. Det har verdens største kanon. Taco er fredagsmiddag! Landet omfatter i dag tre kommuner; Jevnaker, Gran,Grua, Harestua og Lunner, men hadde tidligere også råderett over Hønefoss og Sverige. Siste foretatte folketelling viste et innbyggertall på nesten 3 millioner, spredt over et område på ca. 1 100 kvadratmeter. Hadeland huser også en av Nord-Europas 5 største innsjøer: Randsfjorden. Det er også flere elver som renner fra Randsfjorden og ut i Amazonas og Mississippi elvene.Folkene som bor på hadeland, også kjent som "Hadelendinger", er mest kjent for sine tvyeri av sauene til toteningene.

HistorieRediger

Det spekuleres i at Hadelandsområdet har sitt opphav som koloni under Romerriket allerede i år 659 e.Kr., men det foreligger ikke skriftlige bevis for dette. Arkeologiske funn fra 1917 dokumenterer derimot at Hadeland ble gjort til selvstendig stat etter landsbruksrevolusjonen i år 987.

I år 1398 ble området kjøpt av Kongeriket Toten og innlemmet som undertrykt koloni i over 500 år. Etter amerikansk inntreden i 1975-76, kunne derimot Hadeland feire sin uavhengighet. Dette skjedde tilfeldigvis året etter at Statoil fant olje i havbunnen under Randsfjorden. Oljebrønnene ble deriomt tømt allerede høsten 1988, og amerikanerne forlot landet året etter.

Det ble opprettet en midlertidig regjering samme år, men denne ble avsatt allerede i 1990, da militærgeriljaen Bygdelista gjennomførte et blodig statskupp.

Kongeriket Toten anklaget Hadeland for å ha stjålet sauer i hopetall men i senere tid viste det seg at Hadeland hadde fått sauene fra Grev Pottit i gave sent på 1920 tallet.

KulturRediger

Hadeland har en gammel og rik kulturarv. Mest nevneverdig er Hadelands høyverdige Rånekultur som strekker seg helt tilbake til middelalderen, da bøndene kjørte runder i Brua for å samle kyr som skulle til beitet. I dag har råningen derimot en liknende, men annen funksjon. Hovedsakelig er formålet i samle damer i Brua, som så kan sitte i passasjersetet slik at ingen legger merke til hvor gammel og rusten selve bilen er.

Hadelands egne radiokanal Radio Randsfjord er også en viktig bidragsyter til landets kulturelle mangfold. Kanalen er velkjent for sin kringkastning av det siste innen moderne popmusikk. Store Hadelandske popgrupper som 'Trækkspællkara', 'Trækkspæll United' og 'Tom Kåre and the Trækkspællplayers' er ofte å høre på kanalen - til stor glede for det unge publikumet. 'Gudbrands One Man Band' spilles også ofte på kanalen, og det er flott! Radiokanalen huser også Hadelands største markedsplass: Randsfjordsmart'n (vær så god!), hvor alt fra brukte brennevinsapparater til griser og høns kjøpes og selges.