Fauske
Fuuuu oooos koooo
Fyusko.png
(byvåpen)
«fær tel fausk og kjøp kak førr ei kron»
Land Norge
Fylke Nordland
Innbyggertall 57
Offisielt språk Fauskejabb
Styreform Liberalistisk anarki
Ordfører Siv Jensen
Varaordfører Iselin Michelsen
Bystatus år 1998

«Hallo, Rognan!»

- Forvirret rockeband på konsert på Fauske

«Wher's tha Brotha's?»

- Barack Obama på samfunnshuset på Fauske

Fauske, (eller Fuossko, som mange fauskeværinger liker å kalle byen sin,) er det beste eksempelet på en fraflyttet småsted. Fauske fikk bystatus i 1998, noe som mest sannsynlig har sin sammenheng ved at Suharto trakk seg som president i Indonesia 22. mai dette året. Byen kjennetegnes med sine 34 rundkjøringer plassert innenfor en 1 km lang strekning på E6/Rv80. Både Esso, Shell og Cirkle K er på Denne strekningen. Denne strekningen kalles av en eller annen grunn på folkemunne for ”gata”. Offisielt navn på dette området er Stripa. Fauske var et veikryss for mange ulike brukere, nå er det en samling med rundkjøringer. E6 går igjennom bygda, og avgreiner til Rv 80, som går til Bodø. Dermed blir byen bare en rundkøring for all sørgående, nordgående, østgående og vestgående trafikk langs E6, og trafikken som skal til landsbyen i vest, Bodø. Hvis du er forbikjørende og skal til Bodø, anbefales det å fortsette og ikke se deg tilbake. Fauske er altså mer en samling rundkjøringer, enn en by, men hvis du kommer til skade for å snakke med en eller annen fauskeværing vil du fort få vite at Fauske har bystatus (fordi det er det eneste de snakker om). Nordlandsbanen har sitt endestopp her, med et sidespor som også går til Bodø. Jernbaneverket har plassert Norges eneste rundkjøring for tog på nettopp Fauske.


Administrasjonssentrum i Fauske er Fjøyro - Her ligger Nasjonalt Senter for NAV'ere


Fauskeværingan har begrenset genetisk mangfold, og de fleste som bor her er halvsøsken, også med sine barn/foreldre. Kostholdet for barn har tradisjonelt vært syrnet melk og hjemmelaget alkoholholdig drikke med høy volumprosent alkohol, også kalt hjemmebrent. Nære familiære bånd mellom alle, gjør at intern informasjonsflyt er meget effektiv - Informasjonen kalles av ondsinnede for "sladder". På grunn av dette vet alle alltid alt om alle.
Sladrete, hevngjerrige, gjerrige og skadefro, er ord som enkelte benytter for å beskrive de som bor på Fauske. Men det er mye positivt å si om beboere på Fauske, en fauskeværing trår alltid til når det minst passer. Fauskeværingen har også alltid en "god" historie på lur, selv om den sjeldent har rot i virkeligheten, og enda sjeldnere noen som helst nytte eller underholdningsverdi.


Fauskefolk er glade i hamburgere, spesielt siden de har landest beste hamburgersjappe i hjertet av byen: Esso. På Esso får man kjøpt kjempegode hamburgere til en rimelig penge, de er veldig gode, pluss at de inneholder 20% kattekjøtt så de er veldig sunne også. Av denne grunn har fauskeværingene lagt litt ekstra på seg i det siste, spesielt han der som bor i det hvite huset ved siden av Nico. Men det beste en fauskeværing kan kjøpe er: Ei kak, førr ei krooon"


Nylig har det kommet et helt nytt treningssenter langt oppi Kråkedalsmyra på Fauske. Dette er et tiltak for å holde de borte fra Fauske Sentrum, i fare for å skremme forbipasserende.


Typisk fauskeværing: "ja..sånn går nu dagan.." (They can't help it and I can't blame 'em)

FauskejabbetRediger

Oftest er dialekten litt annerledes på små dritplasser: "Æ vaska gekarn minj kvær dag!" "Ånææi d e en kræætur i veien!!" "Har du feskspøn?" Hæi hai, æ e Fæusk-væring æ, se på mæ sann. Fauskejabbet er svært spesielt og har utviklet seg i alle mulige retninger de siste 20 årene. Dette er fordi folket er så lett påvirkelig. Kommer det en svenske til byen, snakker plutselig halve byen svensk. Dette har medført en forvirring om sin egen dialekt og de sier blant annet: ”Æ e fra Fausk jei” og ”æ ska te Fausk å kjøp kak førr ei kron e tebak om ei tim”.

UtelivRediger

I det siste har fauskeværingene til en forandring strålt av glede og mengden av blod i alkoholsystemet deres har sunket i bemerkelsesverdig grad. Fauske har nemlig fått øl i butikk og de fleste fauskeværingene priser seg lykkelig. "Øl i butikk?" spør du garantert. Ja, tro det eller ei: fram til nå har Fauske hatt ølutsalg med svindyre priser og labert utvalg, helt frivillig. Ved avstemningen ble øl i butikk nedstemt av fauskeværingene selv, men en eller annen tulling fant ut at vi er i 2013 og ikke i 19-pil-og-bue. Så da ble det øl i butikk da.


Den eneste uteplassen i byen, Fagers, har mistet mål og mæle. De har til og med stengt den BERØMTE kaffebaren sin for øyeblikket. For det første mister de nå kunder fordi fauskeværingene kan kjøpe øl til alle døgnets tider, men tror du ikke det skal åpnes en ny uteplass på Fauske? Hadde ikke Fagers gått konkurs 100 ganger fra før, hadde vi kanskje sett et lite håp for dem!

FritidRediger

Fauskeråning er et velkjent fenomen over hele salten og omegn. Fauske natt til lørdag, man skulle nesten tro det var stille på veien (uten om alle de drita fauskeværingene), men neida. Rånerne har akkurat stått opp… En fauskeråner handler om å skille seg ut blant de ”andre”, at du er en av de få som klarer å skille seg ut. Rånerne råner fordi det er ”arti” å henge i samme miljø som de andre bilinteresserte. Den ultimate rånebilen har masse lys, wunderbaum i speilet og stolen langt bak. Hovedreglen til enhver fauskeråner er at du kun skal ha en hånd på rattet og en hand på girstanga. En råner skal konkurrere ut fiendens merke, ligge breiest mulig og spille høyest musikk. En stor del av råningen handler om å snakke med kompiser og prøve å parkere nærmest mulig bilene.

Politiet stenger ut rånerne og vil ikke at rånerne skal ha det ”arti”. Politiet burde se at fauskerånerne også trenger å ha en hobby, de bor jo trossalt på en fraflyttet liten drittplass. Rånerne er jo såklart smartere enn politiet, så egentlig er det ikke noe problem…

PS: Råning er ikke en hobby, det er en livsstil.

SportRediger

Fauskeværingene gir ikke opp håpet, Fauske/Sprint er deres håpløse fotballag. Laget ligger i hele Fauskes hjerte. Ingen har ennå sett dette laget spille i løpet av de 70 årene det har eksistert, for hver gang det er kamp er det ingen som møter opp. Det er usikkert hvorfor det ikke møter noen opp, men trolig fordi kampene spilles da resten av fauskes befolkning er opptatte med å skjenke i seg alkohol. Ellers har Fauske holdt både NM på ski,VM i sving, og har deltatt i mange nasjonale og internasjonale stevner i svømming, noe de kommer til å leve på i tiår framover!

Alle byer, tettsteder, veikryss, blindveier, fergekaier, osv. i Norge!
Noen er pene, andre ikke fult så pene.
Aalesund · Aberoog · Ackerhafen · Ackeroog · Acht · Arendtal · Aufsehendunst (Bergstadt) · Bad Inselsund · Blummenoog · Blökenstadt · Breitbucht · Brummental · Der Gestanken · Drontheim · Du kannst · Dunstfussel · Düsterstadt · Endetallandspitzel · Ertragraue · EssenSoßen · Fachlandspitze · Fattersund · Finnlandspitze · Förde · Fleckenförde · Flussistdumm · Freundensalat · Friederichstadt · Gerettein · Hammer · Hammerparty · Honghofstrand · Haschischstadt · Heckesund · Heidekrauttal · Heidenfluss · Heidenmeer · Heil Blücher! · Hennenwasserfall · Heulensteinbucht · Hinken · Hinternkim · Honigbucht · Hügelsund · Ichistsund· Inselstrand · Incel · Jedetal · Kämpfenstrand · Kirchelandspitze · Kleinehammer · Kleinesand · Kleinestraum · Kohleistbesass · Kongleberg · Königsflügel · Kragenroog · Kristiansand · Kristiansund · Kuckuckbucht · Landspitzen · Larvenbucht · Lebenreue · Leeroog · Lehmbucht · Manntal · Massenoog · Matchigburg · Mogeln · Molke · Moltebeeren · Nachlass · Narrbucht · Nehmenalles · Neigenstaat · Nittertal · Ourchwitz · Porzellangrund · Pushensund · Rutewirr · Sandenbucht · Sandenförde · Sandenlandspitzel · Sandenlandspitzelmeer · Schafenau! · Schiffenlandspitzelhafen · Schlammland · Schmutz · Schnaps · Schwartzland · Schwefelfischerort · Schwellenbucht · Skiein · Skizwei · Spiellandspitzel · Schörtal · Steinschäre · Stockenreue · Stockfeldlandspitzel · Straumstadt · Trauminsel · Tassenbucht · Tonneberg · Wasserfallenbucht · Wastod · Langjahrstadt · Wetzen · Wieso? · Wolden · Wund in der Hintern · Zugnertzlandspitze · Walvissenbucht
Hjelp oss med å gi disse stakkarslige byene en ansiktsløftning ved å engasjere deg i Ikkeprosjekt:Norske Byer!