Dollarrull

Dollar, myntenhet som benyttes i flere land verden om. De fleste forbinder dollaren med USA, men det er et vell av land som benytter dollar som myntenhet. Dollaren anses som kul i gangstermiljøer og blant mafiaen.


HistorieRediger

Da de første nybyggerne kom til USA var de som regel pengelens. Fattigdommen var stor, og mangelen på penger var etterhvert så prekær at man innså behovet for penger.

I beste amerikanske ånd satte man seddeltrykking ut på anbud blant private aktører, og ikke lenge etterpå rant nærmest landet over av penger. Trykking av dollar ble etterhvert så populært at nesten hver eneste amerikaner hadde sin egen seddelpresse. Seddelpressene gikk på døgnbasis, og mengden papir som gikk med til trykking førte til avskoging i store deler av USA. Når skogen tok slutt måtte man se til andre muligheter og sølv- og gullmynter så dagens lys. Bruken av gullmynter førte bl.a. til det store gullrushet først i California, deretter i Alaska.

Etterhvert ble dollar også populært i flere andre land, blant annet Canada og Australia. Canada hadde mye skog og så klart fordelen av å innføre dollaren. Australia, som på den tiden var skogkldet, satset så mye på dollar at landet i dag består av store ørkenområder.

Til slutt måtte den amerikanse sentralbanken overta hele ansvaret, da det hverken var papir, gull eller sølv igjen å lage penger for. Dette har igjen ført til dollarfall og finanskrise verden over.

VerdiRediger

Dollaren har ulik verdi i ulike land.


Land som bruker dollarRediger