Hagearbeid2.JPG

Informasjon

Denne artikkelen ble forbedret via Ikkepedias hagearbeid april 2010.
Hvis du vil hjelpe til med å forbedre Ikkepedias artikler, ønskes du velkommen til Ikkepedias Hageforening.

El país desagradable Bolivia
Bolivia
Macgyver.jpg
(flagg)
Bolivar sucks.jpg
(våpenskjold)
«Send money now!»
Hovedsteder Ikká Nóa Pénga
Største byer El Vóldtekto
Innbyggertall Noe uklart, ettersom det dør flere folk hver dag enn det opprinnelig er oppført i folkeregistrene
Offisielle språk Befolkningen er stum
Styreform Diktatur under ledelse av MacGyver
Diktator: MacGyver
Statsminister:
Selvstendighet Er ikke selvstendig
Avhengig av Penger fra Røde Kors
Uavhengig av Ingenting
Valuta 1 kidnappet unge=1 000 000 000 000 000 lamaer
Tidssone Litt bak Russland, men mange timer foran USA
Nasjonaldag Varierer fra familie til familie
Landkode
Toppnivådomene .this is a hacker requesting macgyver to do something with this &%¤#%& country immidately!
Nasjonalsang:
«Bæ bæ lillelam (fungerende)»

Bolivia er en republikk i Sør-Amerika. Bolivia er særlig kjent for kokainsmugling, mangel på kystlinje og lamaoppdrett.

HistorieRediger

Bolivia ble oppdaget av spanske turister for ca 500 år siden. Landet var på den tiden dominert av indianere og lamaer. Spanjolene viste sin totale mangel på geografiske kunnskaper da de presterte å kalle landet "visekongedømmet Peru". Nå har aldri geografi vært spanjolens store styrke, ref. Columbus. Navnet visekongedømme kommer av at sang alltid har vært populært i Bolivia, se bare en vakker sommerdag på Karl Johansgate i Oslo.

Spanjolene mente at det var svært ubeleilig med et så rikt og høykulturelt land , at de iverksatte tiltak for å innføre spansk effektivitet og styre der. Dette har virket så effektivt at Bolivia i dag er enda mer ineffektivt enn det gamle moderlandet. Det at Bolivia selv kunne drive økonomien i grus, gjennomføre militærkupp og drive politiske utrenkninger medførte at Spania etterhvert ga visekongedømmet Peru selvstendighet i 1825.

Etter selvstendigheten måtte man finne et nytt navn på landet. Siden det ikke var kongedømme lenger, og Peru var opptatt måtte man finne et nytt navn. Etter en lang og bitter navnestrid falt valget på Donald Ducks hund Bolivar.

ØkonomiRediger

Bolivias økonomi eksisterte en gang i løpet av 1800-tallet, men har i senere tid opphørt å eksistere. Mesteparten av inntektene stammer fra penger som alle innbyggerne trykker i sine hjemmelagde pengetrykkemaskiner for å holde tritt med inflasjonen. Dette har medført at pengene har blitt totalt verdiløse, men har også bidratt til bygging av hundrevis av pengebinger for å holde på pengene. Dette gjør utenforstående ofte tror at Bolivia er et rikt land. Byggingen av pengebingene ble selvsagt finansiert gjennom utenlandslån, selv om befolkningen protesterte sterkt.

NæringslivRediger

Bolivis næringsliv er basert på kakinsmugling og eksport av gatemusikanter. Spanjolene forsøkte før Bolivia ble uavhengig å etablere Bolivia som turistmål, men lang reisevei, mangel på hoteller og strender gjorde at det absolutt ikke ble noen suksess. En turist skrev bl.a. en reiseskildring fra en chartertur i 1768:

"Reisen med Tor-Tur tok 4 uker med båt fra Cadiz til Panama. Herfra var det 2 måneder på Lama gjennom tett jungel. Da vi kom frem bodde vi i en stråhytte uten vann, AC eller toalett. Nærmeste strand var 150 mil unna og menyen var basert på kun lamamelk og kokablader. - Jeg reiser aldri med Tor-Tur igjen"

PolitikkRediger

Det har vært noe vanskelig å etablere en stabil politikk i Bolivia. Først var de underlagt Spania som en egen koloni. Så sloss de om hvem som skulle styre i stedet, så sloss de ulike generalene om hvem som skulle være juntaleder. Når Bolivianerne ikke kriget seg imellom kriget de mot nabolandene, Chile, Brasil og Paraguay. Når de gikk lei av å krige med naboene begynte de med ulike militærjuntaer igjen.

Først de senere årene har Bolivia startet forsøk med demokrati.

    Denne artikkelen trenger bilder  
Du kan hjelpe til ved å laste opp et bilde og redigere artikkelen.

Hvis ikke vil Wikipedianere tro at artikkelen er fra Wikipedia!