Harald Hårfagre

Lette du etter Harald Hårfarge, stylisten? Ikke det, nei?

Harald Hårfagre var sønn av Halvtann Svarte og Helsprø Grønne. Han ble født i år 830s. Han er kjent for å ha samlet Norge til et land. Før Harald hadde Norge vært mange land, blant annet Russland, England og Hadeland. Men Harald samlet sammen disse som ble til Norge.

Harald hadde på den tiden voldsomt lyst på ei dame som het Gyda Storkravsdottir, og hun ville ikke ha en mann som var konge over halve Europa. Derfor lovte hun Harald at hun skulle bli hans hvis han samlet sammen landet slik at det ble ett land hun kunne være dronning i. Harald lovte å gjøre som hun sa, og nektet å klippe håret før jobben var gjort.

Harald dro derfor ut på landsjakt. Han plukket opp det ene landet etter det andre og dumpet dem fra Nordpolen og nedover i ei stripe. Håret hans vokste og vokste. Etter noen år på denne måten hadde han hår til nedpå leggen og et langstrakt land som han kalte Norge. Da han endelig var ferdig med landsjakta kunne han igjen oppsøke Gyda. Hun hadde i mellomtiden hatt seg med både den ene og andre, og hun hadde fått to barn med Haralds bror, Olav den Heldige. Men Harald lot seg ikke stoppe av det. Han gikk til frisøren og fikk kuttet både håret og skjegget, og da ble han så vakker at han fikk tilnavnet Harald Hårfagre. Gyda Storkravsdottir ble da Haralds hustru og de fikk to barn før Harald døde i Slaget ved Kjøkkenbenken i år 860 e.kr.

Meget hårfager.jpg

Harald før besøket hos frisøren Håkon Hårføner


Nyklipt.jpg Håkon Hårføner har gjort underverker med Harald