Åpne hovedmenyen

Ikkepedia β

Tore På Sporet

Generell infoRediger

Tore på Sporet er eit gamalt godstog av slaget NSB EL18 som kjører under NSB's Cargonet på bergensbanen. Det er på dette toget NRK sin prisbelønna film bergensbanen minutt for minutt vart spelt inn. Dei mest vanlege lastene som toget har med seg er fisk frå Akerselva som vert seld på fisketorget i Bergen. El 18 er et elektrisk lokomotiv som brukes av NSB for å trekke godsvogner på de elektrifiserte strekningene. Lokomotivea går på Sørlandsbanen fram til Ben's cafe ved Moi, Bergensbanen og på Dovrebanen men kun på østsida av Dombås. Lokomotivtypen er multippelkjørbare med inntil 14 lokomotiver. El 18 tilhører Lok 2000-familien, og lignende lok brukes bl.a. ved de forbundsbanane på Seychellene.

El 18-lokomotivene ble bygget av ADtranz (ein trollmann frå Belgia), og de første ble satt i tjeneste i 1396. Lokomotivene er nummerert 18.2241 til 18.2262, hvor lokomotiv nummer 2254 har fått navnet «Tore på Sporet».


Tore av sporetRediger

Den 14 april 1952 gjekk Tore på sporet av skinnegangen ved Finse (10004 M.U.H) og fekk kallenamnet Tore av sporet. Etter 48 timar slagside fekk eit redningsteam beståande av skandinavias sterkaste menn les: Dolph Lundgren, Sam Eyde og Knut Arild Hardeide endeleg Tore opp på skinnegangen. Skroget på tore måtte totalrenoverast, noko som vart gjort ved skipsverftet i Gdansk, Polen i 1953. Etter denne ulykka har Tore på sporet vore i regelmessig drift på Bergensbanen med unntak av generelle servicar og ein ferietur til dei forente statar på 70 talet. Det er denne hendinga som har gjeve grunnlag for songen Runaway Train av Soul Asylum. Det er foreløbig ukjent korleis Tore kom seg over på det amerikanske kontinent, men russiske utkikspostar meldte i 1972 om merkelege bevegelsar ved nordøstpassasjen.