Åpne hovedmenyen

Ikkepedia β

Endringer

Metafor

1 859 byte lagt til, 19. sep. 2019 kl. 17:25
Ny side: {{Sitat|Vi følger språket med argusøyne og luker bort enhver metafor som måtte snike seg inn. De forgifter språket og skitner til den pure og klare tale.|Norsk redaktørforening i e…
{{Sitat|Vi følger språket med argusøyne og luker bort enhver metafor som måtte snike seg inn. De forgifter språket og skitner til den pure og klare tale.|Norsk redaktørforening i en dagsfersk uttalelse|metaforer}}
En '''metafor''' er en bekk som sildrer inn i språket og krydrer det, en giftpil som sårer og forgifter, språkets kapillarer og et skarpt instrument.

== Egenskaper ==
Ifølge tilhengerne, frisker metaforer opp et eller dødt og tørt språk, fyller dets tørste porer og ruster det til å være et presist instrument for de rike uttrykk det skal målbære. Metaforer gjør språkets knivsegg om fra en sløv brødkniv til en slakters favorittøks, innvender de i den råe debatten som nå raser omkring dette betente emnet.

Kritiske røster peker derimot på at metaforer er språkets svar på dobbeltvinduer – en tilsynelatende god idé, men som kan punktere og etterlate brukere med et uklart vindu til verden, der meninger drukner i floskler og påklistrede vendinger. Blomstrende formuleringer og nette, små ord som smelter på tunga kan aldri erstatte det klare ord, påpeker de, og kaster med det en brannfakkel inn i litterære kretser.

== Regulering ==
Metaforer er definert som en ulovlig substans som utelukkende kan oppbevares eller inntas i brukerdoser i flere østeuropeiske land, blant dem Polen, Østerrike, Finland, Kroatia og Drammen. Tross brennende motstand, har iherdige forsøk på å innføre liknende lovverk i Spania rent ut i sanden.

Den potensielt enorme slagkraften til metaforene gjør at tyske myndigheter derimot snuser på den som et mulig alternativ til kjernekraft. Etter å ha ligget til mørning i Riksdagens energikomité, fordøyes forslaget nå i det tyske statsapparatet.

Metaforer fungerte ikke på [[nynorsk]] før versjon 1.4.

== Se også ==
* [[Norsk (skolefag)]]

[[Kategori:Språk]]
Byråkrater, IP-kontrollører, emailconfirmed, rollback, Administratorer
4 326
redigeringer