Forskjell mellom versjoner av «Fortid»

2 115 byte lagt til ,  7. okt. 2018 kl. 04:12
ingen redigeringsforklaring
(mal)
{{Sitat|Fortida er ikke hva den en gang var. Den var bedre [[før]], jeg syns det.|Olga Sofie (91)|fortida}}
''Du forventa kanskje å finne en artikkel om '''fortid''' her? Vel, vi hadde to stykker, som nå begge ligger under diskusjonssida. De skal flettes – når noen gidder (det er fritt fram for å gjøre det sjøl!).''
 
'''Fortida''' ligger langt tilbake i tid. I motsetning til hva mange tror, ligger ikke fortida forut for sin tid, men forut for vår nåtid. Flere mener at å reise tilbake til den kan være farlig, fordi man da kan true sin egen eksistens. Nyere forskning viser tvert imot at gjort ''er'' gjort («spist er spist» forblir derimot en sannhet med modifikasjoner, idet det er fullt mulig å kaste opp igjen det man har spist).
 
Enda fortida er et tilbakelagt kapittel for de fleste, er det tegn til at kontakten med nåtida ikke er helt fraværende. Kalde luftstrømmer som stiger fra fortida inn i nåtida (ofte kalt ''gufs fra fortida'') holder for eksempel Golfstrømmen i live og hindrer den i å snu, og det er estimert at minst 140 000 mennesker med depresjon verden over lever i fortida hele eller deler av året. I tillegg er det en til tider lukrativ beskjeftigelse å grave i fortida, noe eksempelvis arkeologer, [[KrF]] og endoskopileger har spesialisert seg på og gjort til levebrødet sitt.
 
== Ting som skjedde i fortida ==
* Dinosaurene døde ut
* Mennesker og dyr formerte seg
* Jesus ble enten født eller ikke
* Jesus ble enten korsfestet eller ikke, døde eller ikke, og ble enten dratt opp til himmelen eller ikke
* Pest, død, elendighet og kriger
* Mennesket mekka hus og bil og chilla’n
* Mennesket fant opp ting som begynte å ødelegge ting og jorda, og lurer i dag på om jorda går under i framtida
 
== Fordeler og ulemper ==
=== Fordeler ===
* Kan ikke endre den
* Kan lære av den
* Inneholder ting man er stolt av
* Inneholder gode minner
 
=== Ulemper ===
* Kan ikke endre den
* Glemmer hva man gjorde feil, og gjør det igjen
* Inneholder ting man angrer på
* Inneholder gode minner
 
== Fortid i dag ==
For tida er fortida ganske så viktig å holde fast ved, ellers kan man miste alt tidsbegrep. Likevel tenker man i dag mer på [[framtid]] enn fortid. I disse tider er man klar over dens eksistens, i motsetning til «før i tida», da man ikke visste om tid i det hele tatt. Dette har ført til at vi mennesker forsker på ting som skjedde i fortida, så vi kan vurdere om vi vil gjøre samme feil om igjen. Nå kan du for eksempel velge å lese denne artikkelen igjen, eller la være.
 
{{Tid}}
Byråkrater, IP-kontrollører, emailconfirmed, rollback, Administratorer
4 326

redigeringer