Forskjell mellom versjoner av «Hår»

16 byte lagt til ,  18. feb. 2009 kl. 21:35
m
Lagt inn lenke
m
m (Lagt inn lenke)
[[ImageBilde:Hår_mann_kvinne.JPG|100px150px|thumb|right]]
'''Hår''' er i videste forstand alle slags trådformede utvekster, bortsett fra hyssing, sytråd og tanntråd, som kan finnes på mange slags organismer, Pelsen på oss mennesker kalles gjerne hår, mens håret hos andre pattedyr enn mennesket gjerne kalles pels. Bildet til høyre viser at ved fordeligen av hår trakk mannen det korteste strået, men de fleste hårene.
==Frisyrer og hår i kulturen==
[[Image:Flette.jpg|150px|thumb|right|1700-talls rævflette fra Gudbrandsdalen. Kilde: Norsk Folkemuseum.]]
Mennesker har til alle tider og over hele verden formet og klipt hodehår i forskjellige frisyrer. Noen etter boller, andre etter hukommelsen. Det samme gjelder [[skjegg]], [[bart]]er og kroppsbehåring som har blitt barbert og stelt på ulike måter. Håret er den delen av kroppen som er lettest å forme og som betyr mye for utseende hos en person. Hvis håret blir så langt at det dekker øynene ser man bokstavelig talt ikke ut i det hele tatt. Hår har særlig vært et symbol på ungdom, liv og kraft, men også gitt signaler om sosial posisjon. Mangfoldet i syn på hår og frisyrer spenner over alt fra faraoenes rituelle løsskjegg, 1600-tallets voldsomme mannsparykker og det kinesiske keiserdømmets påbud om hårpisk - til moderne tiders [[hitlerbart]], diggbart, [[trønderbart]], beatlessveis, pluggsveis, [[bollesveis]], [[antennesveis]], skinheads og intimbarbering. Her kan man trekke frem Gilettes barberblader som skal gi den tetteste og også den mest intime barberingen.
 
Når det gjelder hår og kultur er det umulig å komme utenom musikalen ”Hair”, en ubetinget hyllest til alle hårete mennesker som ga noen og enhver bakoversveis. Det arbeides i disse dager for en sammenslåing av musikalene ”Hair” og ”Grease” for å skreddersy en forestilling for personer med fett hår.
225

redigeringer