«I Norge har de to vintrer, en hvit og en grønn. Den grønne er verst, for da fyrer de ikke»

- Asylsøker om sommer

Sommer er den lyseste, mildeste og våteste av tre av årstidene. Om sommeren er det langt mindre snø enn om vinteren, topplua går i dvale og trekkfuglene trekker i hver sin retning. Sommeren kommer imellom vår og høst, selv om de lærde fremdeles strider om rekkefølgen.

Typisk bilde av typisk norsk sommerferie

DefinisjonerRediger

GastronomiRediger

Den gastronomiske sommeren befinner seg mellom fårikål og fenalår med spekemat som det naturlige midtpunkt. Ellers er sommersalat en sikker vinner, gjerne med kylling.

AstrologiRediger

De sammenfallende astrologiske stjernetegnene er badevekten, badeanden og tigeren, sistnevnte helst med Pluto i femte hus og husfruen i ascendanten.

AstronomiRediger

Den astronomiske sommeren er på våre breddegrader å treffe mellom mai og august, et eksakt tidspunkt er umulig å forutsi. I 2008 var sommeren på en tirsdag. Nå for tiden er det nemlig ingen sommer som er som sommere pleide å være, takket være drivhuseffekten, Murphys lover og den sittende regjering som de siste ti år ikke engang har hatt sommeren på budsjettet.

I tempererte og arktiske soner som våre regner en vanligvis juni, juli og august som sommermåneder, selv om månen ikke er annerledes i disse månedene enn vanlig. På den sørlige halvkulen er det merkelig nok stikk motsatt, når det er sommer her opplever de vinteren. Sør for ekvator blir derfor julaften feiret samtidig som vår Sankthansfeiring går av stabelen.


MeteorologiRediger

Innen meteorologien defineres sommeren gjerne som perioden med mest stabilt uvær, og er den tiden på året da meteorologene er sikrest på at de spår rett når de forteller at været var dårlig i går. Sommeren er nemlig den delen av året solen skinner så det spruter i bakken. Litt spesielt er det at når det endelig slutter å regne og solen titter frem er det mange av oss som gjør sitt beste for å komme nærmere vannet igjen, noen befinner seg til og med i vannet så lenge solen skinner, for deretter å skynde seg inn når det begynner å regne igjen.

UtdanningRediger

I utdanningen defineres sommer gjerne som tiden da elevene ikke har vondt i ryggen pga skolesekken, og da lærerene sitter ute hele dagen og spiser potetsalat. Mange elever verden rundt prøver så godt de kan å få denne sommeren til å vare så lenge som mulig, men dette er en eksotisk kunst som veldig få kan beherske.

SommertidenRediger

Sommerperioden kan deles inn i mot- og forsommer, lav- og høysommer, tidlig- og sensommer eller før- og ettersommer. Det ble også i sin tid innført sommertid, uten at det på noen måte gjorde sommeren verken lengre eller bedre.Sommeren er også hekketiden for mygg, knott, polske jordbærplukkere og tyske bobilturister.