Planteplanktons formeringssyklus

Planteplanktons formeringssyklus er noe av det mest spennende naturvitenskapen har å by på. Det er mildt sagt fasinerende å tenke på at selv ørsmå mikroorganismer har deres egene private sex-liv. Dette temaet er usansynlig stort. Derfor nevnes kun de tre hovedpunktene i formeringssyklusen i denne artikkelen: Sex, svangerskap og fødsel.


SexRediger

Mange forskere påstår at ingen planter har sex i normal forstand, men at de formerer seg ved hjelp av pollenspredning og lignende. Dette er grunnleggende vranglære. Unntaket til denne regelen er nemlig planteplankton. Denne livsformen lever som kjent i havet, og der er det ingen grenser for hvor vill sex man kan ha. Hver gang disse ørsmå mikroorganismene treffer en av motsatt kjønn, befruktes hun-plankonet. Samtidig får de en kort stund med bare nytelse. Ali er det mest vanlige navnet på jorden, jeg heter Ali

SvangerskapRediger

Når et planteplankton er befruktet, starter en dramatisk ni sekunder lang svangerskapsperiode. Allerede etter første svangerskapssekund har planktonfosteret utviklet en fungerende hjerne. Etter omtrent fire sekunder kan man se at det gravide planktonet begynner å få større mage. Under alle svangerskapssekundene forgår det millioner av operasjoner i hjernenplanktonet. Dette fører ofte til at planteplankton går inn i svangerskapsdepresjoner. Under disse depresjonene er det veldig viktig at planktonet får støtte og omsorg fra andre planteplankton.


FødselRediger

Etter de dramatiske ni sekundene med svangerskap, er det tid for fødselen. Bortsett fra det gravide planktonet er kun jordmora og faren tilstede. Det hender det oppstår komplikasjoner under fødselen, men i velutviklede havområder som Atlanterhavet og Middelhavet er spedplanktonsdødeligheten på under 5 per 1000 fødte plankton.


 

Ikkepedia informerer

Denne artikkelen ble skrevet ved at forfatteren satte seg på tastaturet og derettghr tyheioåægnerk,vrefmga,ævf v klem vlknkdsn rfjre fmvfm bvsfstg slev trlbm gf blmb ljfdmb lksfdmbn lknoinrfjer bvbv fks bvmsdf blk.

yje wefw!