Åpne hovedmenyen

Ikkepedia β

Napoleonskrigene

«Det var en intens kamp, har aldri sett maken»

- Hertugen av Wellington om Napoleonskrigene

«Det skjedde ikke i USA, så jeg bryr meg ikke»

- George Bush om Napoleonskrigene

«Det er jo i grunnen fint å få ett slag Monopol oppkalt etter seg»

- Napoleon om Napoleonskrigene

Napoleonskrigene var navnet på et slag Monopol som ble utspilt mellom de forskjellige europeiske landene på 1800-tallet. Av deltekere var Napoleon, Fredrik Vilhelm III, Aleksandr I, Gustav Adolf IV, Hertugen av Wellington, Franz I og Fredrik VI.

Spillet utviklet seg senere til en stor maktkamp.


Innhold

Starten av spilletRediger

I starten gikk det best for Napoleon, da han fikk kontroll over Kongens Gate og Prinsens Gate, men Hertugen av Welington eide allerede Øvre slottsgate og det førte til krig. Napoleon vant og til slutt klarte han å få hus på alle tre gatene.

I tilegg hadde Gustav Adolf startet relativt dårlig da han fikk et Gå rett i fengsel-kort og måtte stå over 3 runder.

Franz I av Østerriket sloss med Fredrik Vilhelm III av Preussen om kontroll over Kirkeveien der Østerrike allereda hadde ett hus. Det endte opp med at Fredrik trakk ett Prøv-Lykken kort der det stod "Morra di er så dum at hun blir påkjørt av parkerte biler". Han ble dypt såret og måtte stå over en runde.


Videre utover i spillet (De 30 første rundene)Rediger

Ettervert hadde Napoleon kontroll ove ralle de røde og rosa gatene i teilegg til hotell i Kongens Gate. Dette likte Aleksandr I dårlig og tok raskt over de gule gatene som ett forsvar. I teilegg bygde han et hotell på Karl Johan.

Parkveien var under kontroll av Østerike og etter nederlaget hadde Vilhelm av Preussen skaffet seg en ny base, han hadde hus på Sinsen og eide både Bryn- og Skøyen stasjon.

Hertugen av Wellington hadde vært lur, nå hadde han hus i Ulevaal Hageby og han eide Oslo S.

Gustav Adolf var kommet ut av fengsel men fikk rabies anfall ved Gratis Parkering og ble der ett par 10 runder. Fredrik VI av Danmark-Norge hadde nå skaffet seg hus i Gabels Gate og i Ringata, noe som ga han klar stilling rundt Gratis Parkering-feltet.


Bygging av Hoteller rundt omkring (De 50 neste rundene)Rediger

Napoleons overlegen taktiske egenskaper hadde allerede gitt han hoteller i Kongens Gate, Prinsens Gate, Nobels Gate og Skarpsno noe som gjorde Aleksandr I redd. Han hadde allerede Hotell på Karl Johan men han bygde det også på Stortorget. I tilegg tok han Kirkeveien og Parkveien fra Østerike og bygde hoteller der.

Wellington hadde nå bygd hotell på Rådhusplassen, noe som hadde stor effekt på spillet.

Nå som Østerike praktisk talt var ute av spillet fokuserte Preussen seg på å få kontroll over flere stasjoner. Snart var Oslo S. Prøysisk og ikke Britisk.

  Dette var sånn brettet så ut etter ca. 60 runder (kontroll over felter)

Napoleons fallRediger

Nå som Napoleon eide ca. 25% av brettet måtte det drastiske metoder til.

Wellington, Aleksandr og Fredrik Vilhelm gikk sammen mot Napoleon for å ødelegge imperiet hans. Det endelige slaget stod ved Grorud Stasjon, som var eid av Napoleon, men han kommet til å miste feltet snart.

"De snille" vant og Napoleon tapte spillet men ingen hadde lagt merke til den rabisanfallende Gustav Adolf. I løpet av bare 30 runder ekstra eide Gustav hele brettet, men det hjalp ikke stort siden de andre uansett hadde flere penger til slutt.