Åpne hovedmenyen

Ikkepedia β

Maginotlinjen

«Pfff...»

- Adolf Hitler om maginotlinjen

«Kaller du dette plankerælet for et forsvar!?»

- Charles de Gaulle om maginotlinjen

«We're doomed! DOOMED!!!»

- Franskmann om maginotlinjen

«Jeg må være forsiktig så jeg ikke nyser mot den.»

- Chuck Norris om maginotlinjen

«Alt du trenger for å komme deg gjennom, er et garnøste, en spiker og tre binderser.»

- Macgyver om maginotlinjen

«Den ødelegger utsikten!»

- Sint tysker om maginotlinjen

«Dette har vi ikke tid til. La oss gå rundt.»

- Tysk utdrikningslag om maginotlinjen


Maginotlinjen er Frankrikes mislykkede forsøk på å stoppe tyske utdrikningslag fra å rave inn mot Frankrike mitt på svarte natten på 20- og 30-tallet. Grunnet lavt budsjett ble det bare mulig å sette opp et plankegjerde langs grensen mellom Frankrike og Tyskland. Et nedlagt rådhus ble satt til disposisjon som byggemateriale. Her var imidlertid det meste av treet råtnet, og for å spe på budsjettet ble vedstabler fra frivillige tømmerhoggere brukt til å fylle ut hullene. Maginotlinjen ble endelig ferdigstilt i midten av 30-årene, til flere tyskeres irritasjon.

Den ferdigstilte maginotlinjen i all sin prakt.

MisnøyeRediger

Da den første omvisningen av maginotlinjen tok sted i 1936, var stort sett ingen fornøyde med resultatet. President Charles de Gaulle beskrev plankegjerde som "et forbannet plankeræl". Det kom etter hvert flere klager fra tyskere som mente at gjerde ødelegger den en gang så flotte utsikten. De fleste ville ha det revet ned og brent, men alt var fånyttes. Den eneste som faktisk var begeistret for maginotlinjen, var George W. Bush. På grunn av dette turde ikke franskmennene å rive ned gjerdet, i frykt for å skade forholdet til USA. Hvorfor i alle dager Bush likte det råtne plankegjerdet, har til den dag i dag vært en gåte for folk flest.

 
Frankrikes eneste håp.

ForsvaretRediger

Her var det ikke stort å skryte av. I mangel på arbeidskraft, ble Mikke Mus, Donald Duck og Langbein hyret inn til å patruljere hele maginotlinjen. I hele Frankrike ble de tre kjent som "vårt eneste håp". Til tider ble det satt inn flere folk, men det var bare i kortere perioder. Etter flere år gikk alle tre lei av å passe på det råtnende gjerdet,sa opp jobben og begynte en karrière i filmindustrien. Etter dette ble teletubbiesene satt til å forsvare Frankrike ved maginotlinjen. Her ble de til tyskerne rev ned muren i 1940.

NedrivelsenRediger

Det ble mange argumenter for å rive ned maginotlinjen, blant annet at tyskerne fortsatt slapp gjennom ved å ganske enkelt gå rundt gjerdet via Belgia. Etter mange år med debatt kom man ingen vei. Til slutt bestemte Adolf Hitler at nok fikk være nok. I 1939, i en av sine mange valgtaler, lovet han det tyske folk å rive ned maginotlinjen hvis han ble gjenvalgt til en ny periode som diktator. Som sagt, så gjort. I juni 1940 bombarderte tyskerne det fordømte plankerælet tilbake til steinalderen én gang for alle. Siden har det vært nye forsøk med større budsjett på å bygge opp maginotlinjen igjen, men har fått massiv internasjonal kritikk. Så i 1987 ble det vedtatt at maginotlinjen aldri skal bygges opp igjen, den såkalte NA-taktraten (Never Again-traktaten).

 
Tyskerne river ned maginotlinjen én gang for alle.