Åpne hovedmenyen

Ikkepedia β

Kamera.jpg Stop hand.png Denne artikkelen trenger bilder Stop hand.png
Du kan hjelpe til ved å laste opp et bilde og redigere artikkelen.

Hvis ikke vil Wikipedianere tro at artikkelen er fra Wikipedia!


«Ka har æ blanda mæ oppi no da?»

- Karsk om Karsk

Karsk er en god og næringsrik trøndersk drikk. Alle, særlig barn og gravide har godt av alle vitaminene og næringstoffene som karsken gir. Dette er et produkt uten alkohol. Men der er mye %er oppi der slevom den e helt blank

OpprinnelseRediger

Karsken kom først til Norge på 1600-tallet, da alle trønderne gikk rundt edru og trønderbarten var bare til pynt (og ikke til hemmelig barskap som den er nå.) Forfatteren Peer Gynt likte ikke dette og derfor blandet han seg en kaffe som var så sterk at han trodde han skulle bli full av dette alene, men nei. Han ble ikke beruset uansett hvor mye han drakk. Da kom han på det innlysende: Man blir ikke full uten alkohol i drikken! Og derfor besøkte han Russland for å få deres eneste store oppfinnelse: Vodka. Da Peer Gynt blandet drikken med sprit kom det en fortryllende lukt ut av koppen og alle trønderne ropte høyt i kor "Korr? Korr? Korr e karsken? Får æ itj karsken no vennjta det ørtæv!" Og dermed ble alle trønderne smarte, pene, modige, friske og arbeidsvillige landsmenn.

Hvordan lage KarskRediger

  • La en kjele kaffe koke natten over.
  • Legg et kronestykke i en kopp som rommer ca 1/2 liter.
  • Fyll på kaffe til 1/7 del av koppen. Dersom kronestykket flyter, er kaffen sterk nok.
  • Fyll på hjemmebrent`n til kronestykket går i oppløsning.

Spis en tønne med kanel! ellers blir det ikke bra


Vømmøl-måten:

D e bærre 365 daga igjænn te næste gång d bli sånn fæst, vi må varm opp me ein karsk te! Mæææn faaan da, æ har da førerkort.


Senja måten:

Legg enn 5-kroning i enn kopp, fyll på med kaffe til 5-kroningen ikke synes, fyll så opp med hjemmebrent til den synes igjen.


Kåfjord: "Ka farsken, e det kaffe i karsken?" Det sir vel sitt kordan vi skal ha karsken vårres.


Karsk, hvis man har lite kaffe:

Dette ble praktisert i dårlige tider med krig og fred og sånn. Legge en 5-kroning på bordet, sett kaffeboksen/-posen på mynten. Fylle hjemmebrent rett i kjeften til du har glemt den jævla 5-kroningen.

De trønderske dødssyndeneRediger

Som alle andre ting trøndere ikke kan leve uten, er også karsk knyttet til en dødssynd. Hvis en trønder ikke drikker karsk, vil han bli utsatt for edruhet, noe som er en skam for trøndere.

Karsken er ferdig!


Ikkepedia presenterer...
Ting trøndere ikke klarer seg uten...

Bart · DDE · Et bilde tå'n Ivers · RBK · Snus · Skinnvæst · Kvite tænnissåkka · Mokasina · Karsk · Sodd · Hoinn
Hainnhoinn i bainn og spainn i ainner hainna.