Åpne hovedmenyen

Ikkepedia β

John Adams
John adams.jpg
President nummer 2. amerikanske president
Periode(r) 4. mars 1797 - 4. mars 1801
Parti Ukjent
Visepresident Tommeliten
Forgjenger George Washington
Etterfølger Thomas Jefferson


Persondata

Født 30. oktober 1735, Massachusetts
Død Samme dag som Thomas Jefferson, men litt etter, der han ble født (av en innbilt sykdom)
Yrke(r) Advokat, Hobbyforfatter
Ektefelle(r) Kona hans


«That short dude, right?»

- George W. Bush om John Adams

John Adams (1735 - 1826) var den andre presidenten i USA. Han var også assistenten til George Washington, og ledet bl. a. landet mens Washington var på ferie.

Opphavet til sangen "John Adams var en liten mann, en bitte, bitte liten mann".

Innhold

Tidlig livRediger

John Adams ble født på en seter i Hallingdal, selv om biografien hans, A short life - I was only 43 inches, henviser til Massachusetts som hans egentlige fødested. Hans foreldre var John og Alice Adams. Navnet John hadde i denne familien gått i arv hos de førstefødte i over 300 år. John Adams' tipp-oldefar (i åttende potens) var den første John i en lang rekke, og den foreløpig siste John er Adams' tipp-oldebarn (i åttende potens), John McJohn Johnson Adams.

Da John Adams var 11 år uttalte han til sin far et velkjent sitat.

«Jeg er ikke som andre, far. Jeg... Jeg vil bli president!»

- John Adams til sin far

Faren svarte at det var greit, men at han måtte finansiere valgkampanjen selv. Dessverre var USA den gang under Storbritannia, siden det ikke hadde vært noen revolusjonskrig enda. Dessuten hadde visst den britiske kongen en lov mot å stille til president i et land hvis navn bare består av tre bokstaver. Adams ble meget trist og innesluttet, og ble i en periode på nøyaktig tre år og tohundreogtjuesju dager emo. Det var i løpet av denne perioden at John Adams skrev sine mest berømte bøker, Kle deg i svart og Ja, far. Jeg er emo. Disse bøkene inspirerte hundrevis av amerikanske ungdommer til også å bli emo. Adams hadde skapt en landeplage. En landeplage på lik linje med afrosveis og Alle Barna Vitser.

 
John Adams i sine yngre år, også kalt 'Little Johnny Adams' av sine tanter.

RevolusjonskrigenRediger

Under den amerikanske revolusjonen ble Adams oberst under sin general, George Washington. Oberst Adams ledet den mindre kjente Antilope-bruduljen, som varte i ca 10 minutter på en pub utenfor Boston, før krigen begynte. Dette er det eneste kjente slaget oberst Adams ledet, da hans memoarer brant opp under et angrep fra den britiske hær i hans hjem i Massachusetts. Man antar at det ikke var flere viktige slag, da Adams på spørsmål om dette, svarte det politikere pleier å svare når de ikke vet noe, eller er flaue: "Ingen kommentar!"

PresidentskapRediger

Da John Adams stilte til valg mot sin tidligere general, George Washington i oktober 1796, hadde få menn troen på at Adams ville vinne valget. Så derfor, bare for å være morsomme, stemte de, individuelt, og uten å vite om de andres handlinger, på John Adams. Dette førte selvsagt til en overraskende seier i John Adams' favør. Heldigvis for det amerikanske folk, var Adams en god president. Her er noen av tingene han gjorde under sin periode:

  • Åpnet Atlanterhavsbadet. Dette var veldig bra, etter en skitten svertekampanje fra Washingtons side.
  • Forbød autofili, og innførte straff mot å være autofil. Dette brydde ikke amerikanerne seg om, ettersom bilen ikke var oppfunnet enda.
  • Senket skatten på importerte griseknoker. Dette var absolutt alle amerikanere fornøyd med.
  • Innførte skatt mot å ha geit. De fleste amerikanere hadde ikke geit, så det ble ikke så mye oppstuss rundt dette.

Under presidentskapet til Adams ble det spekulert i om John Adams, sammen med sin visepresident Thomas Jefferson gikk på fylla til tider. Spekulasjonene fikk nye grunnlag da et brev fra Adams til Jefferson ble oppdaget. (Brevet kan du lese i Ikkepedias Ikkiotek, nærmere bestemt her.

DødRediger

Det er et velkjent faktum at John Adams var hypokonder. Dette kommer spesielt godt fram i boka Et liv i uvisshet. Hvor lenge har jeg igjen?, som kom ut like før hans død i 1833.

Jeg aner at jeg ikke har mange måneder igjen. Legen sier at jeg er frisk som en fisk. "Så det er altså sant," tenker jeg. "Fisker kan dø når som helst; bare de biter på kroken." I disse tider er det best å være forsiktig. Et nys kan være forårsaket av støv. Eller kan det det? Hva om et nys er begynnelsen på en forkjølelse, som kan utvikle seg til en lungebetennelse når som helst? "Best å lukke vinduet," tenker jeg, og smeller det igjen, så taklampen svaier. Hva om den detter ned i hodet på meg? Da er det ute med meg. Jeg bøyer meg ned for å ta på meg skoene. Hvis jeg får en flis, kan jeg risikere blodfogiftning, og da venter perleporten.


I 1833 innbilte John Adams seg at han hadde fått lungekreft, hjerneslag, vann i kneet, liktorner, neglerotbetennelse, flass og hva som verre er. Han døde av innbilningen kort tid etterpå.