Åpne hovedmenyen

Ikkepedia β

Harald Eia

Skrukkoball.jpg

Harald Eia er en polskfødt (9. feb. 1966) amatørkomiker oppvokst på Skien, som har gjort suksess på Youtube ved å blande Skien-dialekten med andre norske dialekter. Eia var i ni år gift med programlederen Eli Rygg fra Portveien 2NRK Barne-TV. Høsten 2007 ble det kjent at Jarl Goli og Terje Strømdahl (begge Ryggs medprogramledere i Portveien 2) var far til hvert sitt av ekteparets to barn. Eia bearbeidet sorgen gjennom den humoristiske popslageren "Hvilket DNA er det i dag?"


For kort tid siden rapporterte Gaysir at Eia er på utkikk etter ny livsledsager ([1]).

Innhold

Lille-EiaRediger

Eia fikk han tilnavnet "Lille-Eia" etter at han var assistent for Dan Børge Akerø i det folkekjære allsangprogrammet Lille Lør-Dan, som TV Norge sendte på midten av nittitallet. (Onde tunger hevder feilaktig at "Lille-Eia" er et økenavn fra den gang han "viste skrukken" i et telt på Ekebergssletta; se nedenfor).

Internasjonal fjernsynsdebutRediger

Tredje helg i 2002 var det Lille Lør-Dan weekend på den internasjonale musikkanalen MTV, og samtlige programmer ble sendt i reprise med engelsk underteksting. MTV's seere kommenterte programmene per SMS. Det hyppigst brukte ordet i seermeldingene ble "gay", tett etterfulgt av "ipod" og "retarded" på en delt annenplass. De forskjellige bøyningsformer av "to be" kom på tredjeplass, mens fjerdeplassen som forventet gikk til ordet "glad pack".

Intellektuelle inspirasjonskilderRediger

Opphavet til Eias utilgjengelige, til tider hyperintellektuelle humor er det siste tiåret blitt gjenstand for adskillig lærd interesse. En doktoravhandling fra 2004 av vestens[1] kanskje fremste Eia-ekspert, canadieren Scott Dreyfus Smith, regnes som autoritativ. Avhandlingen[2] bygger på et særdeles omfattende intervju-materiale, hvor det blant annet fremgår at årene som elev hos Martin Heidegger ved Universitetet i Freiburg på tredvetallet hadde en besynderlig virkning på Eias tenkeevne:

«Heidegger lærte meg å se forholdet mellom subjekt og objekt på en ny måte. Istedenfor å oppfatte det folk sier som sant eller usant, ser jeg bare på det som en mening.»

-

Eia om hvordan han han taklet negativt svar på farskapstestene samt SMS-sjikanen fra MTV's seere.

Priser og utmerkelserRediger

1999 Eia vinner Norsk Språkråds prestisjefylte ærespris for nyskapelsen "skrukken". Uttalelsen "Jeg viste bare skrukken" falt i politiavhør etter at Eia ble pågrepet for blotting under Norway Cup. Eia insisterte imidlertid på at han ikke hadde blottet kjønnsdeler omfattet av sedelighetslovgivningen, men bare "skrukken", dvs. området mellom skrotum og anus. Eia ble frikjent på alle punkter.

2001 Som frukt av flere tiårs intens tenkning og sinnrik praktisk utforsking, lanserer Eia ordet "gnukken" som betegnelse for klitoris. Eia nomineres til Nobels litteraturpris.

2005 Eia opptrer for første gang på Time Magazines liste over verdens 100 mest innflytelsesrike intellektuelle. Juryen trekker frem Eia-aforismen:

«Jeg savner å møte folk som er smarte. Her, i NRK, møter jeg nesten ingen»

-

som et eksempel på eksepsjonelt begavet og uhyggelig presis samfunnskritikk.

2009 Det platinaemaljerte fortjenestejernkorset for inkluderingen av funksjonshemmede i Ut i vår hage.

NoterRediger

  1. Avansert Eia-forskning foregår i Russland og de øvrige tidligere Sovjet-statene. Mye tyder på at forskningen her er kommet noe lenger enn i Europa og Nord-Amerika, men dette lar seg ikke sikkert avgjøre, dels pga. språkhindre, dels pga. statlig hemmelighold (Annals of the Eia-Society, 2006, 232-6).
  2. De gustibus non disputandum est: "Our tastes transcend the Idiosyncray of the Subject-Object Givennes". An Essay on the Mind of Harald Eia, Inhouse Publishing Group, 2004.