Minimalismen som av uforståelige årsaker oppstod i designer- og kunstnermiljøer i Sveits omtrent samtidig som gjøkuret, rakk heldigvis ikke å påvirke oppfinnelsens utforming, og gjøkuret ble i stedet en viktig inspirasjonskilde for landets unge arkitekter.

Gjøkuret er det verdensberømte resultatet av Annual World Urmaker Congress i 1888, avholdt ved Das See Hütte på østkysten av Sveits året før.

OppfinnerenRediger

Oppfinneren Hans-Ulrich Schwuppmeister var nær ved å komme for sent til kongressen grunnet en viktig avsløring i en Hotell Cæsar-reprise, og hadde han ikke ved en ren tilfeldighet oppfunnet hjulet på nytt bare noen dager før hadde vi kanskje aldri hatt nettopp gjøkuret, som helt frem til vår tid har fortsatt å være blinde og svaksyntes aller viktigste hjelpemiddel i hverdagen.

BakgrunnRediger

Bakgrunnen for kongressen var i utgangspunktet et ønske om å fornye og utvikle Sveits' viktigste eksportartikkel, nemlig urmakeri. Så store deler av nasjonalbudsjettet har gjennom hele landets historie gått til nettopp dette formålet, samt det tilhørende verktøyet Swiss Army Knife, at de den dag i dag ennå ikke har kommet nok i balanse til å kunne påbegynne utviklingen av sitt eget skriftspråk. Likevel ser man i dag på landets rikdom at det har vært riktig å satse på det man virkelig kan, og det er i dag bare svært fattige hjem i noen av verdens aller fattigste land som ikke har et gjøkur hengende, og mange gjøkur pryder endatil loft og garasjer. Verktøyet har i tillegg gjort en selvstendig karriére, og utkonkurrerte allerede i 1920 den tidligere så populære motorsagen.

MotstandRediger

Det har i senere tid ved hjelp av Se og Hørs avdeling for Undersøkende Journalistikk kommet frem at stemmerett for kvinner i Sveits ble utsatt til 1971 nettopp fordi mange kvinneklubber var sterkt imot denne prioriteringen av urmakeri fremfor alpintsportanlegg. Motstanden mildnet imidlertid kraftig da man tydelig kunne både se og høre døvblinde Siv Jensens gjøkur i en "hjemme hos"-reportasje på NRK Radio i 1970. Kvinnegruppene innså da at å hjelpe de hjelpeløse kunne være viktig, og Siv Jensen ble gjort til æresmedlem av det sveitsiske bohjelpsforbundet "Gjøkeredet".

IdeenRediger

Kongressen forløp som hvert år forut, uten at det tikket inn nye gode ideer man kunne bruke. Dette året skjedde det imidlertid noe litt utpå kvelden, og ideene strømmet på. Det kom ved undersøkelser frem at brusleverandøren Bruus ved et uhell hadde kommet til å putte Malurt i begeret. Etter dette hellet i uhellet ble det nye brusmerket Absinth brukt aktivt i vitenskapelige miljøer på grunn av sin evne til å heve intelligensnivået og gi midlertidig økt virkelighetsforståelse. Hans-Ulrich Schwuppmeister hadde tidligere på kvelden inntatt Fleinsopp, og man forsker den dag i dag på hvorvidt denne grønnsaken faktisk kan øke virkningen av Absinth, nettopp på grunn av den geniale og revolusjonerende gjøkurideen. Brusleverandøren tjente milliarder, og skiftet etter få år navn til Coco cola. De ble også tildelt prosenter på salg av gjøkur siden ideen tikket inn takket være dem.

Priser og tildelingerRediger

Gjøkuret vant i 1976 førsteprisen i Snåsa Husmorlag sin julekonkurranse "Morsomme ting man kan gjøre med Kongler". Hans-Ulrich Schwuppmeister var ikke til stede ved utdelingen, da han hadde forulykket i den tragiske oversvømmelsen i Sveits under den kraftige pålandsvinden i 1905. Diplomet ble derfor utdelt Post Mortem, og henger innrammet på Snåsa Samvirkelags tidligere røykerom.