Danseband


Se på disse fula grabbarna!

Et danseband spiller musikk det er lett for eldre med hørselsskader og to fotproteser å danse til. Et av de mest kjente dansebandene i Norge må vel uten tvil sies å være Ole-Ivars, som har tatt Norge med klagestorm med sanger som "Nei, så tjukk du har blitt", "En får væra som en er", "Feit, svett og kåt i Hedmark" og "Det finnes ikke verre folk enn de fra Oppland".

Regler for dansebandRediger

Navnet på et danseband baseres ofte på et eller flere av bandmedlemmenes navn, helst et dobbeltnavn eller en kombinasjon av medlemmenes navn. Det sykeste eller en kombinasjon av de sykeste foretrekkes. Det er litt større variasjon i antrekk/kostymer mellom bandene, men korrekt kleskodek tilsier at antrekk skal være helt like innad i samme band, fortrinnsvis rød silke, grønne slengbukser, blå polyesterdresser eller lignende. Avvik av noe slag fører til hard straff, som da Eirik Johansen fra bandet Scandinavia møtte til spillejobb uten jakke. Straffen var knallhard: Rune Rudberg erstattet ham på dagen. Han fikk imidlertid tilbake jobben da Rudberg ble tatt på et hotellrom uten klær i det hele tatt. På platecoverne skal alle bandmedlemmene stå på linje med vokalisten i midten, eventuelt fremst. Et annet alternativ er å danne mur rundt frontmannen i bandet.

Bandbussen kan ikke være nyere enn 1997, og må utgjøre en potensiell trussel mot ozonlaget i motbakker på vestlandet. Fremstående bandmedlemmer bør ha svak svensk aksent. Tilgjort aksent aksepteres, men en naturlig aksent fører til at bandet nevnes med større skrift på plakater. Trøndersk og hedmarkdialekt er standardvare, og gir kun fordeler i henholdsvis Trøndelag og Hedmark. Tradisjonell bart eller snurrebart er ikke et must, men praktisk og et tegn på å imøtekomme hverandre og fansen på et åndelig plan. Mellomrommet i fortenna når man gliser må være minst 5 millimeter.

Klassisk linjeoppstilling Lett og ledig Hulter til bulter
 
Curt Mortens følger alle regler med den klassiske linjeoppstilingen.
 
Lett og ledig, litt uformelt fra Gert Jonnys.
 
Litt hulter til bulter her, men nok en klassisk dansebandoppstilling, her med Tommy Bergs
Legg også merke til
kostymer og sjarmerende
glis.
Merk den nøye
utvalgte bakgrunnen
og skoene.
Denne er en
umiddelbar klassiker.
Legg merke til
bakerste mann
Som ligner på
Bård Tufte Johansen.

Hvordan starte et dansebandRediger

 
Nødvendig utstyr for å starte et danseband.

Det første du skal gjøre når du bestemmer deg for å starte et danseband, er å skaffe boken "Klisjéfylte idéer til tekster og melodier" fra norsk dansebandforlag. Det spiller ingen rolle hvilket århundre boken er utgitt. Dette gir inspirasjon og konkrete idéer til å skrive sanger. For guds skyld, ikke forsøk å skrive intelligente eller originale tekster! Ord som rose, kyss, evighet, landevei, kjærlighet, dans, kjerring, utedo, rumpe og Chevrolet slår derimot alltid an. Nødrim er bare sjarmerende.

Deretter må de gryende bandmedlemmene lære å spille et instrument. De viktigste instrumentene i et danseband er skrekkspill og gitar. Hvis du kan synge er det en fordel, og du kan eventuelt hoppe over dette steget, med mindre et annet bandmedlem står høyere i dansebandhierarkiet og gjør krav på stillingen. Å synge og spille samtidig fører til nesegrus beundring av fans såvel som konkurrerende band, og gir automatisk 5% rabatt på Samvirkelaget.

Så gjenstår det bare å finne bandmedlemmer. Disse finner du på 70-tallet.

Når du har kommet så langt, er det ikke mye som kan stoppe deg. Kostymene gjenstår, og disse må altså være like for alle bandmedlemmene. Ikkke glem dette. Ellers kan dere bli landsforvist fra Hedmark og Sverige i all overskuelig fremtid. Gå gjerne inn for en dress i en grell fargekombinasjon, for eksempel rød dress med vest, grønn skjorte og cowboystøvler, toppet av rutete golfsokker tredd utenpå dressbuksen.

 
Svartingarna, et av de mer suksessrike dansebandene i uke 53 i 2006.

Det finnes mange dansebandprodusenter som gjerne helt ukritisk satser mye penger på din platekontrakt, og som sågar tar seg av distribusjonen til alle bensinstasjoner og nærbutikker i alle fraflyttete avhøl, så lenge bandet ditt høres akkurat likt ut som alle de andre populære dansebandene. Kommer du så langt, står du foran ære og berømmelse i miljøet, utsvevende pølse- og lompe-misbruk og utallige timer på scenen på diverse ungkarsfestivaler.

Beslektede emnerRediger