Dampradioen

Dampradioen henspiller til den mest brukte radioteknologien på 1920- og 30-tallet. På den tiden ble det brukt damp til å flytte radiosignaler. For å få til dette måtte radiosendingen foregå fra en stor badstue. Teknologien hadde sine ulemper i form av ustabilitet. Destod fler som hørte på, destod mer damp måtte produseres. Utrykket "få opp dampen" stammer fra denne perioden, da folk måtte kontakte NRK og be de gjøre nettopp dette dersom radiosignalene var svake.


Signalstyrken bedret seg riktig nok kraftig på begynnelsen av 30-tallet, da NRK inngikk en avtale med NSB. Denne gikk ut på at NRK skulle kunne feste såkalte radiotårn på stag langs NSB's skinner. På denne måten kunne man utnytte dampen som ble produsert av damplokomotivene. Til gjengjeld skulle NSB få noen eierandeler i NRK, samt annonseplass for radioreklame.


På slutten av 30-tallet begynte elektrifiseringen av NSB's jernbanenett, noe som medførte til at radioteknologien fikk seg en knekk. Den ble fullstendig avleggs fra begynnelsen av 2. verdenskrig, da tyskerne, i sitt søken etter en mer praktisk og transportabel form for radio, hadde kommet over det vi nå kjenner som radiobølger. Disse bølgene kunne sende radiosignaler uten bruk av damp, noe som helt klart hadde sin nytteverdig ombord i transportmidler, og da spesielt i fly og Båt.

I dagens moderne verden er det DAB-radio som er tingen. Om svært få år 2017, blir ikke bare dampen borte, men bølgene også. Han derre lange slåpen i Arbeiderpartiet med kinnskjegg, som er Kulturminister, har lyttet på særinteressene som har anbefalt å skru av alle signaler som ikke er digitale. Så da så. Millioner av radioapparater kan kastes på dynga. Ministeren (som muligens har noe aksjer i DVD-industrien) sier at ved å legge tilside noen kroner hver uke framover, blir det ikke særlig til økonomisk løft for den enkelte familie. Han om det.


Se ogsåRediger