Åpne hovedmenyen

Ikkepedia β

Bilhånd

Bilhånd er en tilstand forårsaket av såkalt kumulativt pseudosirkulært traume. Av de tre alvorligste variantene av slike skader, rangerer bilhånd øverst over masturbasjonsledd ("runketommel") og musearm. Hovedsaklig er det leddbånd, sener og muskler som påvirkes. Musklene som omfattes er flexor, extensor og brachioradialis i underarmen. Hvilken arm som rammes er ofte avhengig av hvorvidt personen er høyrehendt (retthendt) eller venstrehendt (feilhendt). Navnet stammer fra 1920-tallet, da skaden ble vanlig blant unge menn som hadde skaffet seg biler. Spesifikt forårsakes skaden av gjentatt sveiving med startsveiven foran i grillen på eldre biler utstyrt med en slik. I moderne tid er skaden gjerne begrenset til veteranbilmiljøet, og den er også sesongbasert med en statistisk topp i dagene før Norges nasjonaldag, samt rundt veteranbiltreff. Norges Veteranbilforbund har i en årrekke kjørt kampanjer for å bevisstgjøre sine medlemmer på viktigheten av å variere hvilken hånd man bruker til å sveive med, og har også anbefalt å sysselsette kone og barn for å hjelpe til, dersom disse er tilgjengelige.

Innhold

SymptomerRediger

Vanlige symptomer på bilhånd er kribling i underhåndsleddet, stivhet i leddkroken og smerter rundt bruskkanalen gjennom nervetunnelen.

DiagnoseRediger

Diagnosen stilles ved at en lege spør personen om vedkommende har bilhånd, for så å lytte til det svaret vedkommende gir. "Ja" og "nei" er statistisk de svarene som oppgis i over 83% av tilfellene. Andre vanlige svar er "pølse", "nebb" og "hva var spørsmålet igjen, doktor Bråthen?".

 
Klassisk tilfelle av bilhånd

BehandlingRediger

Ved særlig alvorlige tilfeller kan kortisonbehandling og sågar operasjon være nødvendige behandlingsformer for å unngå at tilstanden går fra å være akutt til å bli kronisk, med påfølgende bruskdannelser og nedsatt funksjonsevne.

Kjente tilfellerRediger

Berømte personligheter med tilstanden inkluderer Winston Churchill, Stan Laurel, Eva Braun, Terry Hogan, Knut Storbukås og Michael Bolton.