Betongblander

En betongblander, (spyn. grautgjørme roteverk, rotegjørmestamp) er en maskin som brukes når det skal lages grunnmur til huset. Finnes i mange forskjellige typer og størrelser. En vanlig type er den berømte Byggmakkverk typen. Leveres sammen med kjeledress, hansker, kaffekanne, pannekakepanne og godkjent spade. Kundene er som regel belånt langt over støvelskaftet lenge før betongblanderen er på plass i en byggetomt som er tomt for både sand og sement. Men bare vent, når pipa endelig er oppe ved hjelp av betongblanderen, har lånet steget høyere en røyken som muligens i fremtiden vil komme fra pipa.

Grunnpakke til hus oppsett. Billigtype med vanlig stålfelg, fartssperre og manuell trommel-spetakkels-greie.
Turboblander beregnet for hardhauser
I 1994 skjedde det et uhell med en betongblander i Vladivostok, Peru. Maskinen på 200 tonn raste i 28000 omdr./min. i 2 timer før den tilslutt eksploderte i et inferno. Ingen ble skadet, men mange ble redde. Betongen ses som et fjell i bildet.

Bruk av spetakkelsverketRediger

For å bruke en betongblander kreves det et godkjent betongblandekjørersertifikat, konegodkjendt tomterydder sertifikat, samt tillatelse til å lage støy som er langt høyere enn både barneskrik og svigermødres advarsler. Ellers så er det faktisk bare å starte den, og la tingene gå sin skjeve gang. I verste fall kan også muren bli skjev. Når den først er startet, så er det ingen vei tilbake, her er det skjebnen som rår.

Turbo variantenRediger

Dette er betongblanderen for de som har god tro på seg selv. En Turboblander skal men ikke spøke med, da dette virkelig er svære greier. En slik sak er koblet til en traktor med overliggende kamaksel, overutladet turborator, kompressorstyrt ladegrep, mellomkryss i spesialherdet grytfot-stål, pervostyring, direkte innsprøytning og med motorstørrelse fra 1300 til 1900 Hk. Traktoren skal stå boltet fast til berget, med overskrudd dobbel fystasjeoppheng festet direkte til tredemøllen ved forkoblingsopphenget. Dette er meget viktig. Hele sulamitten skal overvåkes av folk som kan alt om katastrofer og krig. Hjelm og kaffe er viktig.

Her må absolutt alle kluter trå hardt til, inklusive svigermor for å ta unna, for her går det fort i svingene. Betong-massen kan her gå over både stokk og stein, og kan med utrenede byggherrer skape tvilsomme situasjoner som for eksempel fylle naboers kjellere, sinte naboer måpende med betong oppetter ørene, og postkasser som er fulle av aviser, reklame, regninger og betongmasse. Her må man ihvertfall i det minste forsøke å trå varsomt frem i kaoset som kan oppstå. En kasse brus eller øl er greit å ha på lur, hvis noen blir sur.

Farlige greierRediger

En betongblander som kan oppnå en hastighet på 2300 omdr./min. er veldig farlig hvis den skulle velte. Hvis dette skulle skje, forsvinner den ut i periferien med stor fart. Dette har skjedd, og i et tilfelle så fant de den igjen 66 kilometer fra byggeplassen. Under byggingen av Gardermoen Lufthavn ble det satt en grense på trommelhastigheten på maksimalt 900 omdr./min. for at ikke rabiate betongblandere skulle utgjøre noen trussel for flysikkerheten i området. Denne begrensningen var årsaken til at det tok så lang tid å bygge flyplassen. De som ikke brukte betong, de såkalte asfaltgutta, humret og lo mens de fortvilte betonggutta prøvde så godt de kunne å fullføre jobben, uten å skape altfor mye nye sensasjonelle nyhetsoverskrifter. Imidlertid, så gikk en asfaltmaskin fullstendig amok under arbeidet og måtte skytes av politiets skarpskyttere på stedet. Asfaltisørene greidde å holde dette skjult for media, men ikke for Ikkepedia.

BetongblandekjørersertifikatRediger

Når en betongblander tas i bruk, kreves det et betongblandekjørersertifikat. Dette finnes i to klasser:

  • Betongblandekjørersertifikat klasse 1, trommelhastighet ikke over 60 omdr./min, maksimal totalvekt 200 kg, og skal brukes med vinden fra siden.
  • Betongblandekjørersertifikat klasse 2, trommelhastighet fra 60 til 2300 omdr./min, totalvekt maks 2 tonn

For klasse 1 så krever det kun et kurs i svigermorsovertalelelsteknikk, samt en innføring i klassisk regningmestringsteknikk.

For klasse 2 så kreves det i tillegg et kurs i lefsebaking, godkjent teorieksamen i fjellsprenging og grunnleggende opplæring i skomakerfaget.

Hvis en betongblandekjører blir tatt uten gyldig sertifikat, blir støvlene inndratt og kjøreren blir omvandlet til en tøflegående pallespikrer i 6 måneder.